Експерти: Докладът на Турция за българите, заплашващи националната ѝ сигурност, е провокация

2804
Експерти: Докладът на Турция за българите, заплашващи националната ѝ сигурност, е провокация
Снимка: Getty Images/Guliver

Докладът за българите, на които е забранено да влизат в Турция, е от 10 юли и се появи успоредно на турски и английски език, което е много интересно. Освен това той включва както хора, на които е забранено да влизат в Турция, така и депортирани от Турция. В този доклад най-малко са испанците и българите – 21 депортирани българи, а най-много са саудитците – над 7000 души, обясни депутатът от БСП полк. Славчо Велков.

Според Велков този доклад може да бъде причислен към „хибридните способи”, като целта била да се покаже колко е голяма опасността, как опасни хора живеят в съседни на Турция държави, включително в България и как обаче властите в Турция бдят и няма да допуснат нещо да се случи. Пред Нова телевизия Велков обяви, че внушението е за връзка между сегашния доклад и информацията отпреди време за спрени да влизат на турска територия членове на ДПС. Поне да се надяваме, че тези наши български граждани не са свързани с "Ислямска държава" – казвам го на шега, заяви Велков. Той подчерта, че досега нашите служби нямат никакви данни, които да потвърждават турския доклад и видя в този доклад инструмент за постигане на интересите на Турция, независимо за сметка на чии чужди интереси. Сега трябва официално да поискаме информация от Турция кои са хората, пребиваващи на българска територия, които се подозират, каква дейност извършват и да се предприемат мерки, заключи Велков.

Според турски медии лидерът на ИДИЛ е убит

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил убит в неделя чрез въздушни удари, съобщава Daily Sabah. Според т...

Депутатът от БСП не пропусна да каже, че вярва, че Реджеп Ердоган използва такива доклади за разчистване на политическите си противници. Велков допусна публично, че опитът за преврат в Турция е бил инсценировка. Според него Турция вече е изгубена за Европейския съюз.

Общият списък на на хората, които се считат за заплаха за националната сигурност в Турция, обхваща 154 000 души, така че ние сме доста назад в класацията. Това каза пък бившият ни консул в Одрин Георги Димов пред bTV. Анкара не трябва да забравя, че България е пътят ѝ към Европа, добави многозначително консулът, който определи изказването си като „препоръка”.

Според Димов обявяването на списъка точно сега изобщо не е случайно. Той е категоричен, че със списъка се показва, че в Турция има борба с тероризма, че Турция е "една героична държава, която се бори с всякакви заплахи". Консулът обаче подчерта, че България трябва да води политика като член на ЕС, да води "екипна игра".

По думите на Димов Турция категорично иска да влияе върху турскоезичното население в България, което обаче е съставено от "българско гражданство". Недопустимо е при всяка официална визита турската страна да организира мероприятия в Кърджалийско и се радвам, че Европа видя какво ни е на нас, но ние си затваряме очите за тези мероприятия от много дълго време, добави Димов. Въпреки това той счита, че този процес е „овладяем”. Империята на страха като че ли започва да се превръща в Империя на злото, завърши Димов.

Вътрешният министър: 77 българи са заплаха за Турция? Недостоверно е

„77 българи, които са попаднали в „черния списък” на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика