ЕНП отказа да води преговори със Станишев

66064
ЕНП отказа да води преговори със Станишев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол няма да разговаря с лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за разпределение на ръководните постове в ЕС между двете най-големи политически семейства. Това става ясно от информация на в. "Сега", който се позовава на свой достоверен източник в Брюксел.

Станишев уверяваше, че ще води такива преговори след заседание на Групата на социалистите и демократите в Европарламента, която избра Мартин Шулц за свой председател. Жозеф Дол бе в Португалия на изнесено заседание на групата на ЕНП и по тази причина двамата нямаше как да се срещнат същия ден. Отказът на Дол е бил по принцип и не се е отнасял до определена дата, потвърди източник от ЕНП.

ЕНП шокирани от враждебността на Станишев

В ЕНП сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на ПЕС Сергей Станишев. Смятаме, че те нарушават принципите ...

Станишев, който твърдеше, че не може да се откаже от евродепутатския си мандат до 18 юни, защото трябвало лично да предложи Шулц за председател на групата на социалистите, си даде вчера нова отсрочка, защото имало да върши още работа в Брюксел.

"Оттук нататък започва процес на преговори за формиране на стабилно мнозинство в ЕП и за разговори с другите политически партии и групи за формиране на Еврокомисията. От наша страна тези преговори ще се водят от Мартин и от мен. Следващата седмица ще бъде доста интензивна", каза той пред български журналисти. Запитан докога ще бъде евродепутат, той отвърна: "Утре (днес - бел. ред.) се връщам в София. Нали до 22-ри е срокът? Спокойно, не се притеснявайте".

Лидерът на Партията на европейските социалисти не бърза да напусне и българската политическа сцена, където си възлага нови задачи: "Необходимо е да се организира стабилна и предсказуема подготовка на избори, работата на парламента в следващите седмици, работата на правителството, процеса на приключване на разговорите с ЕС за споразумението за 2014-2020 г. и маса други неща".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика