Епичните лидерски битки на парламентарните избори завършиха с изненади

4774
Епичните лидерски битки на парламентарните избори завършиха с изненади
Снимка: Actualno.com

От вот на вот, в няколко избирателни района на страната се водят битки, в които традиционно участват лидерите на партиите, които, също по традиция, са водачи на листите. На тези трети за една година извънредни парламентарни избори обаче имаше много изненади, особено в големите райони. Там „Продължаваме промяната“ отне първенството, което ГЕРБ години наред държеше.

Равносметката: "Продължаваме промяната" е първа политическа сила в 14 района на страната, в това число и трите на София – град (23-и, 24-и и 25-и). Те държат и големи градове като Бургас, Варна и Пловдив.

ГЕРБ-СДС печелят в 12 района, сред които София-област, Габрово и Благоевград. ДПС е първа по резултат в 5 района - в Кърджали, Разград, Търговище, Силистра и Шумен.

Спор няма, че най-интересната лидерска битка се разигра в емблематичния 25 МИР в София. Да припомним, че той обхваща районите Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел.

До 2013 г. 25-и МИР е най-големият, с най-много население софийски изборен район с 13 мандата и на второ място в България, наравно с 2-ри МИР Бургас и след 3-ти МИР Варна с 14 мандата. На проведените на 12 май 2013 г. избори за народни представители от района са избрани 14 депутати, с което 25-и МИР отстъпва водаческото място в столицата на 23-ти МИР (тогава с 16 мандата) и остава на трето място за страната, отново наравно с Бургас и след Варна (15 мандата).

Ицо Хазарта срещу Бойко Борисов

В 25 МИР на тези избори дългогодишният фаворит и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше изместен от кандидата на „Продължаваме промяната“ рапъра Ицо Хазарта (Христо Петров). Той отне първенството на Борисов с над 32% подкрепа. Лидерът на ГЕРБ събира малко над 26% от гласовете. Следва "Демократична България", водена от Елисавета Белобрадова и чак тогава се нарежда лидерът на БСП Корнелия Нинова с малко под 9,5% подкрепа. Да кажем, че в 25-и МИР Борисов винаги до момента е побеждавал. Това е единственият столичен район, в който ГЕРБ остана първа сила дори на предишните два парламентарни вота.

Преференциите за Христо Петров (Ицо Хазарта) са 6833, а за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 4960. Съоснователят на "Майко мила" и водач на листата на "Демократична България" Елисавета Белобрадова има 1796 лични гласа, а лидерът на БСП Корнелия Нинова - само 1224.

В 23 МИР – София отново печели „Продължаваме промяната“. Там първата позиция е за Асен Василев с над 36 % от гласовете. Лидерът на СДС Румен Христов остава втори с близо 22% подкрепа. "Демократична България" и Атанас Атанасов са трети, а БСП с Христо Проданов остават четвърти.

Кирил Петков, Бойко Борисов и Тошко Йорданов

Особено интересен беше лидерският сблъсък в Пловдив – град. Там се състезаваха Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ с Бойко Борисов (ГЕРБ), Тошко Йорданов („Има такъв народ“), Кристиан Вигенин (БСП) и Христо Иванов (Демократична България). Там Кирил Петков де факто победи Бойко Борисов с резултат над 33% подкрепа срещу малко над 25 на сто за ГЕРБ-СДС. Тошко Йорданов има около 10%, Кристиан Вигенин – около 9% и Христо Иванов с малко над 7%. Петков има почти 9000 преференции в Пловдив, докато на Борисов са малко над 4500!

Припомняме, че в Пловдив-град партията на Борисов и той лично (условно казано) спечелиха вота на 4 април. На 11 юли обаче с малко там ГЕРБ загуби от "Има такъв народ", чийто водач беше Тошко Йорданов.

Междувременно стана ясно, че Кирил Петков е пръв и в 24 МИР-София, с 9742 преференции.

Христо Иванов срещу Делян Пеевски

Лидерски сблъсък на вербално ниво във Велико Търново така и не се състоя, въпреки педизвикателствата за дебат, който съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отправи към водача на листата на ДПС Делян Пеевски. В едно от малкото си интервюта Пеевски каза, чее готов да се яви на дебат „не с Христо Иванов, а с началника му Иво Прокопиев. Той е истинският олигарх“ Христо Иванов отговори с призива „Нито глас за Пеевски“, но съдейки по резултатите, не всички са проявили съпричастие.

В крайна сметка във Велико Търново последната дума имат процентите: "Продължаваме промяната" измести досегашния фаворит, бившия здравен министър Костадин Ангелов. БСП и "Има такъв народ" заемат третата и четвърта позиция. А Делян Пеевски с ДПС постигна по-добър резултат от "Демократична България" и съпредседателя ѝ Христо Иванов. Йордан Терзийски е лицето на ПП, с малко над 25%, следват ГЕРБ и Костадин Ангелов с над 21%, трета е БСП с Явор Божанков начело с почти 15,5%. Четвъртото място е за ИТН, водена в старопрестолния град от Андрей Чорбанов, с почти 11%, пети де факто е Делян Пеевски с над 8,6%, а Христо Иванов де факто е едва седми с малко над 4%.

Цонева срещу Цонев

Нещо като микросблъсък се състоя и в Пазарджишка област. Там „Демократична България“ възлагаха надежди на Антоанета Цонева, която символично се изправи срещу Йордан Цонев, който водеше листата на ДПС. В Студио Actualno Цонева разкри, че ДПС прави опити за контролиран вот с подвижни урни и сподели, че ДБ е внесла две жалби в пазарджишкия административен съд затова. „Засякохме се с водача на листата на ДПС Йордан Цонев в Пазарджик и очи в очи му казах, че ще срещне страхотния ни отпор. И ние с нашите представители в тези комисии, с нашите застъпници, с делата, които водим срещу създаването на такива секции, ще се противопоставим много остро на тази технология за контролиране на вота“, каза тя.

В крайна сметка в Пазарджишка област коалицията ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с подкрепата на малко над 26 на сто от гласовете на избирателите. Втора политическа сила е ПП "Продължаваме промяната" с над 21,13%. В Пазарджишко ДПС изпреварва минимално "БСП за България"и е на трета позиция във вота за народни представители.

Двете политически формации са получили съответно около 13% от гласовете и се разминават със стотни. За "Има такъв народ" са гласували почти 10% от избирателите, а за партия "Възраждане"- 4,08%.

В 13-и МИР-Пазарджик под 4-процентовата бариера остават "Демократична България - Обединение" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика