Европейската интеграция ще доведе до федерализация, смята Томислав Дончев

2861
Европейската интеграция ще доведе до федерализация, смята Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

"Нуждаем се от нова сила за една стара идея – идеята за наднационализъм, за вяра в обединението на наднационално ниво." Тази теза защити в дискусия за бъдещето на Европа лидерът на Милениум клуб България Румен Чолаков. Той припомни казаното през 1946 г. от Уинстън Чърчил, че трябва да създадем един вид съединени европейски щати.

Идеята приветства вицепремиерът Томислав Дончев. Според него задълбочаването на интеграцията постепено ще доведе до федерализация, но е небходимо време, трябва и достатъчно икономическа мощ и още самочувствие.

"Проевропейските сили днес са в отстъпление", отбеляза Чолаков и разкритикува най-големите проевропейски партии в Европейския парламент - ЕНП, социалистите и демократите.

"В последните 10 години ЕС сякаш има реакционна политика да потушава различните кризи, които избухват. ЕК на Юнкер не успя да спре излизането на Великобритания от ЕС, а в същото време допусна безконтролна миграция, която даде гориво на евроскептицизма", изтъкна Чолаков.

"ЕС от десетилетия върви към задълбочаване на интеграцията, но днес сме спрели да вървим на средата на пътя. Имаме общ парламент,обща комисия, общи съдилища, но от друга страна се оказваме безсилни пред авторитарни и евроскептични правителства", коментира още Чолаков. Решението според него е в предприемането на смела и задълбочена интеграция между страните-членки на ЕС.

За повишаване на еврооптимизма Дончев предложи – да се въведе веднъж в годината Ден без Европа. Ако някой тръгне за Италия или Дания – да минава граничен и митнически контрол, сякаш идва от външна за ЕС страна. Няма нужда да го правим, контрира го Румен Чолаков и поясни, че Великобритания ще го направи съвсем скоро вместо нас. Брекзит обаче е малък мащаб за Деня без Европа, убеден е Дончев. Затова той настоя: "за целия ЕС трябва да се прилага Ден без Европа като мощно периодично упражнение". Иначе голяма част от хората ще продължат да свързват ЕС само с нашите емигранти, с искания да се джендарира населението и с това, че само благодарение на твърдата национална позиция сме спасили шкембе–чорбата, поясни Дончев. Той обърна внимание и на друг феномен – „зад океана младите мечтаят да започнат собствен бизнес, да станат велики предприемачи, искат да станат богати, а тук масовата мечта е да станеш държавен чиновник и да работиш обезателно в публичния сектор“.

Бъдещето на Европа събра на дискусия в НДК т. нар. нови юпита, политически активните утвърдили се в чужбина млади българи и добре познатите фигури на българския и европейски политически живот Сергей Станишев, лидер на ПЕС и евродепутат и вицепремиерът Томислав Дончев. „Навлизаме в ключов етап за европейския проект. Разединението и антиевропейският тон ще са големите предизвикателства пред нас. Задълбочаващото се разслоение в обществото е знак за предстоящи социални икономически нестабилности. Геополитическият натиск и емигрантската криза поставят на изпитание ценностите и идеалите, които олицетворява Европейският съюз“. Това заяви зам.-председателят на "Милениум Клуб България" Цветелина Пенкова. Тя подчерта, че една от целите на Милениум клуб е изграждането на активно гражданско общество от млади българи в България и по цял свят.

Интеграция или дезинтеграция

Три сценария за бъдещето на Европа очерта Томислав Дончев - Задълбочаване на интеграцията; Дезинтеграция и разпадане на ЕС и междинен вариант: Частична дезинтеграция - нещо като Европа на две скорости.

Европа на две скорости е антиевропейска идея, също и прословутият пакет „мобилност“ е антиевропейска идея, подчерта Дончев.

Европа заедно с Великобритания представлява 7 % от населението на света и дава между 17 и 20% от световния брутен вътрешен продукт, същевременно прави около 50% от социалните разходи, които се правят в света, посочи вицепремиерът. Някой би казал, че по този начин съхраняваме социалния капитал, от друга страна някой би казал, че правим Европа по-ленива, дори затрудняваме интеграцията, коментира той.

Европа е на кръстопът. От една страна това са възможности, имаш шанс да избереш най-добрата възможност, но има и риск да избереш грешната посока, отбеляза Дончев.

За предстоящите евроизбори, Томислав Дончев каза че ги вижда в светлината на на националпопулизма и евроскептицизма, но не се нае да прогнозира резултата, тъй като понякога ефектът е обратен. ЕС би се сринал от много по-радикално различен състав, смята Дончев. Големият проблем, според него е, че това би означавало да бъдат пропуснати 5 години. Това е все едно да стоиш на средата на кръстопътя, което понякога е по-лошо, отколкото да тръгнеш в грешната посока, коментира Дончев.

Същата или по-социална Европа

Три сценария за Европа обрисува и Сергей Станишев - „Европа на статуквото“, олицетворявано от ЕНП, която от 20 години доминира европейските институции и формира политиките, „Европа на неравенствата“ в лицето на жълтите жилетки, вълните на обществено недоволство и различните европейски скорости и третият вариант - „Социална Европа“, възстановяваща изконните ценности на ЕС солидарност и взаимно уважение.

Лидерът на ПЕС упрекна спечелилата предните европейски избори ЕНП за несгодите на европейците след кризата от 2008 – 2009 г. По думите му ЕС се превърнал в машина за наказание на хората, в мрачен образ. Силата на ЕС беше в това, че създаваше по-добро бъдеще, а сега огромна част от младите хора се чувстват несигурни и това е реалността в Европа и в България, каза Станишев и подчерта, че затова мисията на предстоящите избори е Европа да бъде спасена. Две са според него основните заплахи – статуквото и войнстващият национализъм. Търсенето на враг винаги довежда до това, че врагове са и съседите, предупреди той. За младите мирът изглежда естествено състояние, но не е. Той е извоюван, подчерта историкът и призова младите да работят за напредъка на България, да не губят своите корени, да имат кураж за реформи и да отстояват мнението си.

В хода на дискусията лидерът на ПЕС използва случая и за предизборна заявка – целта на моето политическо семейство е да бъдем ядрото на нов лявоцентриски алианс, който да има достатъчно гласове в ЕП, за да избере нашия кандидат за председател на ЕК. Време е ЕНП да си почине малко, добави той, а за присъствието на националистите в следващия ЕП уверено предрече, че щели да останат изолирани.

Станишев изнедоволства от размера на европейския бюджет – само 1% от БВП на страните членки и че пак се очертава драстично намаление.

Лидерът на Милениум клуб и домакин на дискусията Румен Чолаков уверено заяви, че неговото поколение е "най-европейското поколение в историята на човечеството". Той припомни, че в деня след брекзит-референдума във Великобритания най-търсеният въпрос в британския Гугъл е бил „какво е Европейски съюз“ и изтъкна, че според социологически проучвания по-голямата част от българите и от европейците са проевропейски настроени.

Полша: "Европа на две скорости" не съществува

Твърденията относно "Европа на две скорости" не отговарят на действителността, заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчик...

Чолаков сравни евроскептицизма с комунизма като го определи като призрак, който броди из Европа и заподозря като негов източник търсенето на враг. „Зад тезите на омразата евроскептицизмът гради авторитаризъм; зад „доброто за отечеството“ всъщност надничат задушаването на свободата на словото, разрушаването на върховенството на закона и равенството пред него, манипулациите на изборите, икономико-политическите корупционни кръгове“, категоричен е Румен Чолаков.

Според лидера на Милениум клуб не можем да живеем като заложници в страх, че утре континентът ще бъде залят от бежанци. „Нуждаем се от контрол на външните граници, от общоевропейска армия, която да пази външните граници на ЕС. Това би улеснило и приемането на България в Шенген. Трябва да имаме силата, ако решим да не допуснем нито един бежанец да влезе в Съюза, а след това да имаме състраданието да допуснем тези, които наистина се нуждаят от закрила. Трябва безкомпромисно и безпощадно да отстраним всички радикални елементи“, заяви Чолаков.

Много предимства за българите Чолаков вижда в засилването на интеграцията и в разширяването на еврозоната. Европейският стабилизационен механизъм, който разполага със 700 млрд. евро е на разположение само за страните от еврозоната, отбеляза той и препоръча да се борим да стане достъпен и за другите държави от ЕС и да включи и допълнителни контрациклични мерки.

Европа на две скорости е недопустима, но ако статуквото продължи тя ще е факт, категоричен е лидерът на Милениум клуб. Румен Чолаков каза още, че за силна Европа трябва да сме готови и да жертваме част от своите свободи и повдигна въпроса дали заради чистотата на въздуха софиянци биха приели да се забрани ползването на твърди горива.

Той отбеляза, че за да се докажеш в чужда страна трябва да си 10 пъти по-добър от конкурентите и пожела на българските партии да предложат такива кандидати за евродепутати, които да са 10 пъти по-добри от конкурентите. „Намерете тези българи, които гледат напред и тези българи, които гледат към звездите, препоръча лидерът на Милениум клуб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика