Европейски комисар в стил "Борисов" ни дава за пример за усвояване на евросредства

2463
Европейски комисар в стил "Борисов" ни дава за пример за усвояване на евросредства
Снимка: БГНЕС

Благодаря ви за впечатляващия успех - усвояването на европейски средства на практика на 100%. България може да бъде отличена като страна, свършила изключителна работа и може да бъде давана за пример на други страни. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан по време на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството на тема: „България в глобалната несигурност”-рисковете и възможностите за икономиката, която се провежда в София, предаде БГНЕС.

Правителството, начело с Борисов има огромна заслуга за това България да бъде фактор за стабилност, каза Хан. 23% дял в света има европейската икономика, но се намираме в най-тежката криза от последните десетилетия, продължи Хан. Не трябва да забравяме, че ЕС преди години имаше двойно по-малко членове и постигнатото през този период е благодарение на решимостта на всички страни-членки. ЕС успя в това си начинание и стабилизира Европа без да загуби привлекателност. На това ставаме свидетели всеки ден, дори когато гледаме бежанците по границите, които искат да се доберат до европейските страни. Това е предизвикателство към нас, посочи Хан.

Около 20 членове на ВСС декларираха един пред друг, че не са изпращали SMS-а на Борисов

Всички членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) един по един пред колегите си декларираха, че не са изпращали този SMS. Това обяви членът ...

Тези въпроси нямат лесни решения. Ако погледнем цифрите, които дават представа за мащаба на страните ще видим, че делът на европейските страни и на ЕС като цяло в световната икономика намалява. Но България направи интензивни реформи при влизането й в ЕС, които изискваха тежки решения. Страната ви постави в ред своите публични финанси и стабилност, на която България се радва и днес, отбеляза той. Това е за пример не само за страните, които кандидатстват за влизане, но и за сегашните членове. Важно е да се вземат решения, които укрепват икономическите връзки в региона. Сега разработваме регионална политика, която да прониква във всички сфери на живота. Ключовите елементи са силният фокус върху регионалното икономическо развитие, подчерта Хан.

Приоритет на България е да развива сътрудничеството в Югоизточна Европа и да развива ключови проекти в енергийния сектор. Важен компонент е интерконекторът между България и Сърбия. Трябва да се посрещат предизвикателствата в регионален план, едно от които е безработицата. Инвестициите трябва да се фокусират върху иновациите, не само върху инфраструктурата, заяви Хан. Да се активизират пазарните сили, да се укрепва конкуренцията, да се създават работни места, да се подобрява благосъстоянието на гражданите и да се създават условия за присъединяването и на другите балкански страни към ЕС, препоръча Хан.

За съжаление, много държави в региона са поставени в ситуация на предизвикателства по отношение на върховенството на закона, на криминалните прояви, на престъпността и корупцията, подчерта той. В страните, на които престои да се присъединят към ЕС са им необходими още усилия в тези направления, каза Хан. В това отношение трансграничното сътрудничество е ключов фактор.

И бежанският проблем е голям, около 20 млн. от 60 млн. души се намират до физическите граници на ЕС, което е изпитание за общността, призна той. ЕС е уязвим и трябва да работим в това направление като единна държава, препоръча той. Както и призова за подкрепа на емигрантите. Когато започнем да укрепваме външните граници, което трябваше да бъде факт, ще направя всички усилия Югоизточна Европа да се превърне в център за прием на емигранти за сметка на държави, решили да затворят своите граници. Всички трябва да проявим солидарност, призова отново той. Въпреки кризите и предизвикателствата Европа продължава да е най-привлекателното място в света, но трябва да си гарантираме сигурността по границите. Трябва да одобрим допълнителни средства за справяне с този проблем, трябва да подкрепим също и инициативи, чрез които да се интегрират бежанците, за да се чувстват те добре, защото те ще имат принос към нашите общества. Тази подкрепа ще бъде много по-евтина, отколкото да ги върнем обратно в техните страни, поясни Хан. И призова да бъдат убедени гражданите в тези усилия, каза той.

Кристиан Таков: Господин Борисов, извинете се, всеки греши

Това е трагедия. Така преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Кристиан Таков коментира в ефира на Нова телевизия скандала, койт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика