Френският посланик: С Христо Иванов имаше желание за реформа, сега - ще видим

3998
Френският посланик: С Христо Иванов имаше желание за реформа, сега - ще видим
Снимка: БГНЕС

Би трябвало да се разследва дали твърденията на Румяна Ченалова са истина или не – това ми е интересно на мен и на моите колеги-посланици. Така френският посланик Касвие Лапер дьо Кабан, който с казуса „Белведере” постави началото на съдебната реформа, коментира пред Нова телевизия докъде България стигна в борбата с корупцията в съдебната ни система.

Нека само да припомня защо европейските посланици говориха за съдебната реформа в България. Когато България се присъедини към ЕС, другите държави-членки и Европейската комисия считаха, че България не е готова в областта на правовата държава. Затова беше създаден Механизмът за оценка и сътрудничество, за да може Европа да помогне за създаването на правова държава. Всяка година има доклад от ЕК относно напредъка. Преди година бях интервюиран за един казус (бел. ред – „Белведере”), който е перфектен пример, че седем години напредък няма. Румяна Ченалова беше един пример за схемата на корупция в съдебната система и тя каза много интересни неща – например, че Владимира Янева е била под натиск от много хора. Отделно Ченалова каза и, че Янева ѝ е нареждала „това дело решаваш така, другото – онака”. Това подсказва, че тези хора не са независими, разви тезата си Дьо Кабан.

Драмата приключи – в България криза за министри няма

Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира оставката на правосъдния министър Христо Иванов пред Нова телевизия. Във вторник на ред...

Ако Механизмът за оценка на сътрудничество работи, Франция има доверие на България. Париж е притеснен, че една година вече в България няма реформи. Очакваме в България да има съдебна система, в която магистратите и съдиите са независими хора, подчерта Дьо Кабан. В ролята си на посланик той подчерта, че не може да коментира трябва ли да има независимо разследване, извън сферата на влияние на Сотир Цацаров, на скандала „Яневагейт”.

На директен въпрос дали вчерашните поправки в Конституцията са удовлетворителни, френският посланик посочи, че до вчера е имало явна политическа воля за реформа в съдебната система – с Христо Иванов начело. Кабан уточни, че не говори само за Франция, но и за колегите му посланици. Все пак той изтъкна, че имало няколко плюса, но сега Франция очаква новият правосъден министър да продължава в „посоката на Христо Иванов” – независима съдебна система. Той припомни, че преди година Бойко Борисов и Христо Иванов, след скандала „Белведере”, са поискали ВСС да работи както трябва. Какви сега трябва да са следващите законови текстове – не съм аз сега човекът, който да каже. Досега знаехме, че Христо Иванов иска истински реформа – ще видим със следващия министър, завърши френският посланик.

Терорът в Париж

Според Дьо Кабан откакто съществува демокрацията, има тероризъм. Той обясни, че терористите от Париж, които са френски граждани, сигурно са имали строго индивидуални мотиви да извършат атентатите.

Христо Иванов: Когато поисках да се види защо Борисов е в "Яневагейт", подкрепата свърши

Мисля, че моята постъпка беше напълно предсказуема. Казах още от първия ден, че ще съм на поста, докато мога да изпълня конкретната зад...

Сега границите ни трябва да се охраняват, защото каквото се случи във Франция, може да стане в други страни, посочи френският посланик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика