„Галъп”: Стартовите позиции на ДОСТ са доста скромни

1622
„Галъп”: Стартовите позиции на ДОСТ са доста скромни
Снимка: БГНЕС

Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан - "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ, приятел от турски). Електоралният потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, а възможности за разрастване към по-широки слоеве не се забелязват.

Това са част от наблюденията от социологически сондажи на "Галъп интернешънъл" в последните месеци. През януари, февруари и март бяха тествани различни твърдения, за да се уловят масовите настроения и да се провери до каква степен са получили разпространение различните популярни мнения в обществото, уточняват социолозите.

Васил Василев: Партията на Лютви Местан има за цел да противопостави българи и турци

"Начинът, по който беше учредена новата партия на Лютви Местан, цели засилване на противопоставянето между българи и турци и изостряне ...

2% от анкетираните (тоест от всички имащи право на глас) казват, че биха гласували за партия на Местан, отбелязват социолозите.

Това означава скромни стартови позиции за ДОСТ, но и известно влияние върху електората на ДПС, коментират от "Галъп интернешънъл". Според тях предстоят месеци на опити ДОСТ да извоюва ниша, така че въпросът за влиянието им засега все още не е въпрос на социологията, а на партийното строителство, подкрепа, финансиране и структури.

Засега не се наблюдава чувствително разсейване на традиционния негативизъм спрямо ДПС в българското общество, е друг от изводите на сондажа. В същото време стартовите позиции на ДОСТ са по-скоро скромни – макар част от привържениците на ДПС да изглеждат добре настроени към новата формация. Наложените напоследък впечатления за Лютви Местан като представител на чужди интереси намират благодатна среда, са изводите на "Галъп интернешънъл".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика