Георги Гьоков: Бюджетът е антисоциален, няма да го подкрепим

940
Георги Гьоков: Бюджетът е антисоциален, няма да го подкрепим
Снимка: БГНЕС

Няма да подкрепим този бюджет, защото в него има много проблеми. Това заяви в "Още от деня" по БНТ Георги Гьоков, депутат от ПГ на "БСП за България". 

По думите му, не е достатъчно да са гарантирани социалните плащания. Трябва да се гарантира, че социалните плащания ще се увеличават така, че да компенсират инфлацията и повишаващите се цени.

БСП няма да подкрепи кандидатурите за еврокомисар

Ние няма да подкрепим нито една от двете кандидатури за еврокомисар. За пореден път се прочухме с това, че очакваме някой друг да ни оп...

"Бюджетът не е добър, защото има проблеми с преразпределението през бюджета като процент от БВП. В Бюджет 2022 преразпределението беше достигнало близо 40%, а сега се върнахме на 37%. Тази разлика в процентите в милиарди дава много сериозно отражение - лишават се образованието, културата, отбраната от политики, които могат да се реализират", каза той.

Според Гьоков няма държава в Европа, която да си позволява такова преразпределение, като средното за Европейския съюз е около 50%. "По-големият проблем е, че този бюджет е антисоциален, защото социалните плащания са гарантирани от нивата на 2022 година", каза още бившият социален министър.

Георги Гьоков поясни, че в новия бюджет БСП ще предложи много сериозни неща. В социалната сфера това са безплатни лекарства за децата до 14 години, майчинството през втората година да бъде на минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки с процент, който да компенсира инфлацията, увеличаване еднократните помощи при раждане, преизчисляване на пенсиите. "За финансовия хаос има вина служебното правителство, което не предложи миналата година бюджет за 2023 година с мотиви, които за мен са несъстоятелни. В алтернативния бюджет ще кажем откъде ще дойдат приходите и в изпълнението на кои политики ще се използват", заяви той.

"Ние не се вторачваме в бюджетен дефицит 3% като цел, която да преследваме. Както много държави в Европа можем да си позволим 4% дефицит и в рамките на този дефицит можем да финансираме всички политики, които изброих и други, които се появят по време на дебатите в НС", каза още Гьоков. Според него, във връзка с ковид кризата и войната в Украйна, Маастрихтските критерии подлежат на сериозно преразглеждане и почти никоя европейска държава не ги спазва.

Министър от правителството "Петков": Няма да подкрепим бюджет с 3% дефицит

БСП няма да подкрепи в бюджета да бъде заложен 3% дефицит. Това стана ясно от думите на депутата от левицата и бивш социален министър Г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика