Георги Кардашев, ПП МИР: "Информационно обслужване" няма да може да гарантира честността на изборите

4171
Георги Кардашев,  ПП МИР: "Информационно обслужване" няма да може да гарантира честността на изборите
Снимка: ПП "МИР"

Дружеството "Информационно обслужване" няма да може да гарантира честността на парламентарните избори на 4 април. Това заяви в предаването "Беновска пита" по Радио К2 зам.-председателят на ПП МИР Георги Кардашев.

Той уточни, че е направена промяна в Изборния кодекс, като ЦИК се задължава да делегира на "Информационно обслужване" правото да извършва дейността по компютърна обработка на изборите. "Това е напълно непрозрачно. Тази разпоредба нарушава Закона за защита на конкуренцията, създава едно монополно положение, в което без конкурс това дружество може да обработва изборните резултати. По тази причина ние зададохме въпрос на Комисията за защита на конкуренцията и получихме отговор от председателя, че тази дейност всъщност е неикономическа, с административен характер. "Информационно облсужване" обаче получава доста сериозен финансов ресурс", заяви Георги Кардашев.

Георги Кардашев, ПП МИР: Моята кауза е правовата държава, свободата и справедливостта

Георги Кардашев е зам.-председател на ПП МИР и е един от най-обещаващите млади юристи в България – Георги Кардашев. В момента раб...

"Тази дейност се случва непрозрачно, тя нарушава договора за функциониране на Европейския съюз, тъй като създава едно монополно и господстващо положение на това дружество спрямо други, които също могат да извършват такава дейност", заяви още зам.-председателят на ПП МИР и водач на листата за народни представители от 24 МИР в София.

Той изрази мнение, че с провеждането на тези избори и особено при броенето на бюлетините и изборните протоколи се създава сериозен риск за здравето на хората, които ще бъдат струпвани на едно място. Той изтъкна, че ПП МИР е била първата политическа сила, която е подкрепила идеята за провеждането на машинно гласуване и е провела проест пред Министерският съвет още преди година и половина за тази цел. Провеждането на вота само с машинно гласуване щеше да гарантира по-гъвкаво и прозрачно протичане на изборния процес с минимална човешка намеса, а не както е сега - по хибриден начин, коментира още Георги Кардашев.

"Виждаме, че ще има сериозни проблеми с отчитането на бюлетините. Отново се връщаме към праисторията, когато някой ще подпечатва и ще брои бюлетини. После който е сгрешил с протоколите ще бъде връщан. Ще се случи също както преди - една "Арена Армеец", където вотът и здравето на много хора ще бъдат подложени на риск. Затова ПП МИР предложи да има изцяло машинно гласуване, защото там намесата на човека е много ограничена", заяви още зам.-председателят на ПП МИР.

Той изтъкна, че в Народното събрание трябва да има повече юристи заради правото на народните представители на законодателна инициатива. Кардашев определи и като тотално сгрешена практиката да се правят промени в законите в т. нар. "преходни и заключителни разпоредби" - практика, която често се използва в Парламента.

ПП МИР с експерти, преподаватели, доктори, дипломати, адвокати, професионалисти, общественици, артисти, спортисти и мениджъри в своите листи

„В листите на ПП МИР са едни от най-опитните и добри експерти във всички сфери, преподаватели във висшите учебни заведения, учите...

Той представи и идеите на ПП МИР за създаването на Граждански съвети, с които да бъдат обсъждани законопроектите сред гражданите и народните представители. Една от другите промени, за които ПП МИР настоява, е да се намали минималният праг на събраните подписи в подкрепа на провеждането на реферерендум в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. По този начин ще могат да се свикват по-лесно референдуми и да се чува мнението на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика