Георги Първанов: Обречени сме на коалиционно управление

10767
Георги Първанов: Обречени сме на коалиционно управление
Снимка: БГНЕС

„Обречени сме на коалиционно управление“. Това заяви Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година в интервю за Нова телевизия.

По думите му сега барикадата е навсякъде, сега е всеки срещу всеки. Конфронтацията е хранителната среда за този, който не може да управлява, категоричен бе Първанов.

Първанов разкри дали ще се кандидатира за президент

Георги Първанов няма да се кандидатира за нов президентски мандат. Това написа той във Facebook по повод различни подобни твърдения в м...

Според него силово решение след 11 юли няма да има. Той призова политиците да преодоляват противоречията помежду си, да водят дебатите, но да има приоритети, които като се сложат на масата, да се договорят и да тръгнат напред.

В политиката няма как да се постигне пълен реванш – в един момент нещата се обръщат срещу теб и отново всичко започва отначало. Според него смисълът на предизборната кампания е в разграничението, което е на идейна основа. Смисълът на следизборните теми за коалиция е къде са политическите точки, следизборната коалиция не винаги е идеологическа коалиция и не може да бъде идейно чиста, обясни Първанов.

Тактиката на БСП за предсрочните избори трябва да бъде уважителна, посочи Първанов. Трябва да се смени реториката в ляво, защото твърде патетична и на момента агресивна е тя, изтъкна президентът, според когото лявата коалиция трябва да бъде по-широка в бъдещо управление. Той би искал да види и останалите партии и коалиции да забележат всичко това, защото лявата коалиция ще може да допринесе с потенциала, качествени и добри управленци, за да излезем от кризата, в която се намираме.

На Първанов му се иска да бъде направено необходимото, за да може лидерите на мнения в БСП да се консолидират. Не би трябвало след всички избори коалицията да се разпада, настоя той.

Той посочи, че е рано да се каже дали Румен Радев ще спечели втори мандат на президентските избори, защото реално Кубрат Пулев е негов конкурент. Има своите шансове президентът Радев, но не сме чули останалите гласа на останалите политически партии, изтъкна Първанов. Той открои, че има поне още трима генерали, които имат качествата за президенти. Първанов настоя да се помисли извън генералското, като даде пример с професори и академици, които имат качества да бъдат добри държавници.

Нинова: Лъжа е, че БСП издига Първанов за президент

Ако си мислите, че и тази кампания за избор на народни представители ще превърнете в измислен конфликт БСП - президент, много се лъжете...

„Възможни са изненади, но е по-важно да има положителни изненади във формирането на правителството и укрепването на парламентаризма в България, който е в криза“, подчерта Първанов.

Георги Първанов е изненадан от завръщането на Жан Виденов в политиката. Може би едно по-ранно завръщане на Жан Виденов щяло да бъде по-лесно приемлив. Времето е твърде кратко, за да може да събере достатъчно гласове, за да влязат в политиката и да имат решаваща роля, посочи той.

Според Първанов Слави Трифонов е закономерен резултат в политиката. Не е заради шоуто, а чрез шоуто отправяше подобни послания, което нямало как да не се случи във времето. За президента коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ е доста смущаващо и крайно.

Той увери, че по негово време, когато е бил президент, отношенията с Русия винаги са били взаимно уважителни и резултатни. Така било и в отношенията със САЩ. 

Прочетете още по темата: Първанов разкри дали ще се кандидатира за президент

Голяма лява коалиция ще има, обяви Корнелия Нинова

Голяма лява коалиция ще има. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция. От 2-3 седмици се водят разговори, от утре з...

Голяма лява коалиция ще има, обяви Корнелия Нинова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика