ГЕРБ и Радев с остри реплики по време на консултациите (ВИДЕО)

16900
ГЕРБ и Радев с остри реплики по време на консултациите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Няма да предложим състав на правителство и ще върнем мандата за съставяне на кабинет още в деня, в който го получим. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на новите консултации с президента Румен Радев в рамките на процедурата по връчването на следващия мандат.

Тя припомни, че преди година също е имало COVID-криза, както и мигрантска вълна. 

"Но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. А и това е ваша отговорност, защото тези партии се родиха тук на площада под вашия юмрук", категорична бе Атанасова.

"Относно каква държава ни остави ГЕРБ, българите ни показаха с изборите. Как се справихте с ковид кризата личи по това, че хиляди българи загубиха живота си - те не можеха да стигнат до болниците. Аз не искам да спорим, не за това съм ви поканил", контрира президентът.

Държавният глава допълни, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа. По думите на Румен Радев, актуализация на бюджета трябва да има.

"Българите са заложник на това, което предстои. Средствата за борба с пандемията бяха изразходвани от вашето правителство през първото полугодие. Няма да има средства за медиците на първа линия, за бизнеса, за родителите и т.н. Аз още един път призовавам и твърдя отново - не се меся в работата на парламента, но като президент на България, който носи отговорност за действията на служебното правителство, каквото се очертава с голяма вероятност да има отново, аз съм длъжен да поставям тези въпроси", каза още президентът.

По думите му, множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи управление на страната в рамките на редовен кабинет.

"В същото време парламентът е изправен пред други предизвикателства - да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза. Те изискват актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен, или служебен кабинет. Те изискват приемане на важни неотложни закони и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост", добави президентът.

"Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят и бъдещето на страната", допълни той.

На 23 юли представителите на партията на Бойко Борисов и коалиционните им партньори от СДС трябваше да влязат при държавния глава за консултации, но малко преди това председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова обяви на брифинг, че те няма да участват в срещата.

"Има такъв народ" не пожела да разговаря за кабинет и с президента

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика