ГЕРБ и Реформаторите ще търсят пресечни точки за правителството

1856
ГЕРБ и Реформаторите ще търсят пресечни точки за правителството
Снимка: БГНЕС

Ще търсим пресечни точки за обединение в следващите няколко часа. Това обяви дясната ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов, след срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок в парламента, на която се дискутира възможността да бъде направено правителство с мандата на Реформаторите.

По думите на Цветанов имало "ясно изразено парламентарно мнозинство" и това позволявало да се сформира кабинет. Припомняме, че ГЕРБ има 84 депутати, а частта от Реформаторския блок, която взе управленския мандат, разполага с 13 народни представители и то ако хора от гражданската квота не оттеглят подкрепа. Това би означавало 97 депутати при поне 121, необходими за мнозинство.

Рашидов: В кабинета на Бойко Борисов има още много ресурс

Смятам, че има още доста ресурс в това правителство. Това обяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов по повод последната ид...

Друг участник в срещата - здравният министър в оставка Петър Москов, обясни, че ще бъде търсена подкрепа и от други парламентарни групи. Той посочи "Патриотичния фронт" и не коментира дали ще бъде търсена подкрепата на БДЦ, защото дори с ПФ в коалиция новото правителство не би имало парламентарно мнозинство - максимум 114 депутати. Цветан Цветанов също не отговори на въпрос на Mediapool дали БДЦ ще бъде търсена за подкрепа.

Цветанов уточни, че на срещата са дискутирани "секторни политики" и че работни групи продължавали да се трудят през днешния и утрешния ден. Смятам, че утре (20 декември) ще имаме повече яснота за възможността да съставим правителство, посочи той. Не обмисляме премиерът да е от ГЕРБ. Той ще бъде посочен от Реформаторския блок, но с консенсус от всички парламентарни групи, които подкрепят евентуалния нов кабинет.

За "значителен напредък" по политиките съобщи и дясната ръка на Меглена Кунева – Найден Зеленогорски. Той обясни, че не можело да се говори за имена за премиер и министри, преди да бъдат уточнени конкретни политики и техните срокове за изпълнение.

Същевременно обаче Зеленогорски обяви, че Реформаторският блок нямало да подкрепи промяна на Изборния кодекс, с която ще се въведе едно към едно предложението от референдума на Слави Трифонов за мажоритарен вот. Става въпрос за мажоритарна система на избор, в два тура и с абсолютно мнозинство. Именно промяната в ИК беше посочена от всички видни фигури в ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, като единственото нещо, заради което има смисъл да се прави правителство с мандата на Реформаторите. Разбира се, че ще има дискусия, опонира леко Цветанов.

Валери Симеонов: С мажоритарната система на Слави Трифонов в НС ще влиза всякаква паплач

Пореден обрат – така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира снощното изявление на премиера в оставка Бойко Борисов и нагласата...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика