И Борисов заговори за правителство без предсрочни избори, за да променя Изборния кодекс

14484
И Борисов заговори за правителство без предсрочни избори, за да променя Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ дължи на Реформаторския блок разговори за съставяне на правителство. Това заяви премиерът Бойко Борисов след приключването на днешния Европейски съвет. Думите му дойдоха, след като дясната му ръка - Цветан Цветанов, рано тази сутрин обясни, че ще има разговори с Реформаторите по техния мандат и чак след това ГЕРБ ще вземе решение какво да прави.

Акцентът в изказването на Борисов беше референдумът на Слави Трифонов и мажоритарната система в два тура с абсолютно мнозинство - промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума, по думите на лидера на ГЕРБ.

Внесоха законопроекта за мажоритарния вот в НС

Независимият депутат Георги Кадиев внесе в Народното събрание законопроекта за въвеждане на мажоритарен вот за депутати в два тура, пре...

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха", е позицията на Борисов.

"Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има", категоричен беше Борисов, без да засяга темата за прерайонирането на страната и възможността да се купуват масово гласове поради по-малките избирателни райони, което ще е в подкрепа точно на големите, системни партии.

Премиерът в оставка отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание „да се шикалкави”: „Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот”. Борисов отново подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват, „иначе всеки излиза, хейтва, говори каквото си иска, лъже, мами”.

Борисов засегна и темата за Механизма за сътрудничество и проверка. Той заяви, че се работи механизмът да отпадне във вида, който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС. „Проверките да са по теми – прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи – така, както е при всички други европейски държави”, каза премиерът.

Цацаров към Слави: Резултатите от референдума трябва да станат закон

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, зна...

Припомняме, че в края на октомври тази година Европейският парламент поиска подмяна на Механизма за сътрудничество и проверка. "Опитите на Европейската комисия в качеството ѝ на пазител на Договорите да напомни на държава членка за поетите от нея ангажименти се посрещат с неохота или направо с отказ за признаване на общоприетите правила и на правомощието на ЕС да налага тяхното спазване", пишеше в мотивите на законодателната резолюция. Според евродепутатите е наложително да се приеме рамка, която да дава възможност на ЕС да се справя не само с нарушения на конкретни законодателни актове на ЕС, но също и със (риск от) сериозни заплахи за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Препоръката е за нотифициране, налагане на санкции, а в краен случай - активиране на член 7 от Договора за Европейския съюз. Член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда отнемане на провинила се държава членка, включително право на глас в Европейския съвет.

Външна политика - Турция и Русия

Стана ясно и, че Борисов изрично е настоял споразумението с Турция за реадмисия да продължи, макар темата да беше извадена от дневния ред на Европейския съвет заради крайните позиции на някои държави, които не са в интерес на България, „защото с механизмите, инструментите, с които може да се въздейства на Турция в този предприсъединителен период, разговорите, споразуменията, които имаме с тях, на българо-турската граница е спокойно”. Припомняме, че Австрия поиска да бъдат спрени преговорите за членство в ЕС с Турция, чрез външния си министър Себастиян Курц, който обяви, че България също подкрепя такава мярка. Преди съвета Курц обаче заговори и за бежанците - той поиска австралийски модел на политика т.е. военни кораби да спират бежанците още в морето и да ги връщат, преди да стъпят на европейска суша.

По темата за спирането на бежанската вълна премиерът в оставка посочи, че единственото решение е да се спре войната в Сирия. "Още веднъж призовавам президентите на големите държави, които воюват там, да осигурят коридори за мирните хора, да се намери решение. Това е допълнителен риск за България, защото пътят, по който минават бягащите от тези разрушения и ужас, минава през България и Гърция", каза Борисов. Той посочи, че в последните 20 дни потокът е много малък - по четирима души на ден.

За санкциите спрямо Русия българският премиер в оставка е пожелал те да бъдат съгласувани със САЩ, "за да не остане само Европа с тези санкции". Става въпрос за икономическите санкции срещу Москва, които изтичат на 31 януари догодина.

Слави Трифонов: Не съм наясно, че може да няма време за въвеждане на мажоритарен вот (ВИДЕО)

Не, не съм наясно. Мисля, че има достатъчно време да се реализира. Така шоуменът Слави Трифонов коментира въпроса с мажоритарната систе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика