ГЕРБ праща сигнала си срещу Орешарски и до Европейската комисия

15427
ГЕРБ праща сигнала си срещу Орешарски и до Европейската комисия
Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ официално внесе сигнал до главния прокурор заради изказването на премиера Пламен Орешарски, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа, от партията на Бойко Борисов казаха, че ще сезират по въпроса и Европейската комисия.

"Подобно говорене, и подобна позиция, от най-висшата степен на изпълнителната власт, а именно министър-председател, застрашава не само всички държавни служители, но и гражданските права - свободно да се сдружават и свободно да изразяват политическите си и граждански убеждения. Считаме че в България, като страна по Пакт за граждански свободи, които още през 1976 година сме приели, е недопустимо, именно министър-председателят да прави подобни внушения и то пред медии и цялата ни общественост. До края на деня такъв сигнал ще бъде изпратен и до Европейската комисия и еврокомисарите по правосъдие, вътрешен ред, права на гражданите и на председателя", обясни бившият здравен министър и настояща депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде Агенция "Фокус".

И ГЕРБ сезират главния прокурор за заканата на Орешарски да уволнява протестиращи чиновници

Народни представители от ГЕРБ ще внесат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за изказването на премиера Пламен Орешарски, че ще уво...

Народният представител Красимир Ципов каза, че очакват главният прокурор да извърши проверка за действията на министър-председателя и на органите, които са събрали, и дали тези оперативни данни. "Това е ролята на тези органи, да проверяват включително и министър-председателя, когато е извършил нещо подобно".

Ципов допълни, че по смисъла на закона, министър-председателят не е държавен служител. "Прокуратурата трябва да прецени, и ако има престъпление, трябва да образува досъдебно производство срещу длъжностни лица", добави той.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски уточни, че всеки държавен служител може да изразява гражданската си или политическата си позиция, но само след работно време, информира Нова телевизия. Освен това служителите в администрацията не трябва да саботират с действията си правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика