ГЕРБ представи мотивите си за вота на недоверие

10600
ГЕРБ представи мотивите си за вота на недоверие
Снимка: БГНЕС

ПП ГЕРБ представи мотивите си за вота на недоверие в областта на енергетиката, предаде „Фокус”.

Във внесения проект за решение се посочва, че в резултат от водената политика на правителството на министър-председателя Пламен Орешарски, енергийният сектор в страната, се намира в изключително тежко финансово състояние и огромна ликвидна криза. Налице са – непрозрачно управление, хроничен финансов дефицит, влошаване на финансовите показатели на всички държавни дружества, несигурност и липса на прогнозируемост.

ГЕРБ официално внесе четвъртия си вот на недоверие

ГЕРБ внесе четвъртия си вот на недоверие към кабинета "Орешарски". Този път причината са проблемите в сектор "Енергетика". Изкуствено...

Сред основните мотиви, се посочва и липсата на визия в енергийния сектор. Още със създаването си правителството обяви като свой основен приоритет изработването на нова енергийна стратегия в срок, който отдавна изтече. Многократните гръмки заявки за „стабилизация”, „ребалансиране” и „намиране на резерви” от страна на ресорния министър се оказаха некомплексно говорене, комсомолски ентусиазъм и празни обещания”, смятат от ГЕРБ.

Като втори мотив се посочва груба намеса в работата на независимия регулатор – ДКЕВР. Въпреки препоръките на ЕК за засилване независимостта на енергийния регулатор, чрез избирането му от НС, управляващата тройна коалиция, отхвърли законодателните предложения в тази посока и има съмнения за политическо въздействие над „независимия” орган. Като доказателство за това, от ГЕРБ посочват многобройните изказвания на политически лица, двукратното намаляване цената на електроенергията, както и обявеното стартиране на процедурата за отнемане лицензите на трите ЕРП-та.

Третият мотив за внесеният вот, е огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система. Според ГЕРБ грубата намеса в решенията на ДКЕВР е довела до декапитализация на държавните дружества в сектор енергетика, силна вътрешна и външна задлъжнялост, влошено финансово състояние, липса на капиталови инвестиции.

Четвъртият мотив е свързан с липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор. ГЕРБ дават за пример кореспонденция между „Уайт енд Кейз” и министъра на енергетиката, която показва тотална липса на защита от страна на правителството на националните интереси на България, както и проведения референдум от „Коалиция за България” на стойност 14 млн. лева взети от държавния бюджет и предизборните обещания за рестарт на АЕЦ „Белене”.

Взеха стая на ГЕРБ в НС, Борисов: Дават я на ББЦ

Издадена е заповед за запечатване на стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание, съобщи на пресконференция Красимир Велчев от Парламентарна...

Пети мотив на ГЕРБ е провалът в един от най-важните стратегически проекти за България – газопровода „Южен поток”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика