ГЕРБ се отказа от знакова промяна на Закона за съдебната власт след реакция и от САЩ

4141
ГЕРБ се отказа от знакова промяна на Закона за съдебната власт след реакция и от САЩ
Снимка: БГНЕС

Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация "Америка за България", да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които ще се гледат на второ четене в правна комисия, предаде Агенция "Фокус".

Припомняме, че предложената между първо и второ четене промяна гласи следното: "Организациите могат да са получатели на средства по програми и фондове на Европейски съюз, както и на средствата по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм". Това предизвика обвинения в медии като Mediapool и Клуб Z, че промяната става антиамериканска, тъй като реално единственият друг източник на финансиране на браншови организации на магистрати и юристи идва чрез спечелване на проекти по линията на "Америка за България". Зам.-помощник държавният секретар Хойт Ий изрази опасение, че точно тази поправка прави ЗСВ антиамерикански.

Цветанов: ГЕРБ взе ясно решение и се разграничи от суджука

ГЕРБ взе ясно решение и се разграничи от суджука, оставихме компетентните органи да се произнесат. Това заяви председателят на ПГ на ГЕ...

„Има повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно. Затова ще оттеглим тези текстове на второ гласуване в комисията, за да се създаде работеща среда във връзка със важните текстове от Закона за съдебната власт. Те са част от мерките от цялостната ни стратегия за Съдебната реформа от януари 2015 година“, обясни вторият човек в ГЕРБ.

"Заявяваме, че сме „за“ прозрачност в начина на финансиране, но не и "за" ограничаване на всички тези донори, които допринасят, както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти", посочи Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика