ГЕРБ видя прикриване на убийството на военен, за да може Радев да спечели втори мандат

5715
ГЕРБ видя прикриване на убийството на военен, за да може Радев да спечели втори мандат
Снимка: БГНЕС

Смъртта на лейтенант Манчев, който беше участник в учението в Чешнегирово, не е самоубийство. Съдебна медицина не е открила такива доказателства. Основната версия от днес е убийство. Това каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев на брифинг в парламента.

31-годишният старши лейтенант Тодор Манчев беше намерен прострелян дни след нахлуването по погрешка на американски части в цех в пловдивското село Чешнегирово. Работи се по версията самоубийство.

От ГЕРБ заявиха, че в началото на август са поискали в парламента създаването на анкетна комисия за разследване на инцидента в Чешнегирово, както и обстоятелствата около смъртта на военния. "Ще я внесем тази тема и в следващия парламент", каза Гаджев.

И обясни, че от партията са изискали документи по разследването.

"На 31 май е назначена проверка на инцидента в Чешнегирово. Тя намира за виновни за инцидента Тодор Манчев и майор Мерджанов. Очевидно това не е било истината, това е било формално разследване. На 1 юни е направена проверка на инспектората”, обясни още Гаджев.

МО: Министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев

Коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават пред обществеността обективна информация по инцидентите в Чешнигиро...

"Още по-интересно става, когато докладът е предаден на министъра на отбраната на 15.06. В този доклад се предлага материалите по проверката да бъдат изпратени на Военноокръжната прокуратура, директорът на Военна полиция в Пловдив да наложи дисциплинарни наказания „забележка” на други двама военнослужещи, както и да не бъде търсена отговорност на майор Мерджанов и Тодор Манчев. Министърът на отбраната го разпорежда към Военна полиция. Там те разбират, че лейтенант Манчев е свидетелствал против неговите началници, като ги обвинява в други престъпления и фалшифициране на документи. След това започва тежък натиск върху него", обясни Гаджев.

"Случаят с лейтенант Тодор Манчев е еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Формалното разследване и опитът да се прикрие убийство е начинът, по който функционира цялата администрация в момента, управлявана от Радев", каза от своя страна депутатът Даниел Митов.


По думите му целта е да се осигури непрекъснат комфорт на Румен Радев и да бъдат назначавани хора, лично от него, на които той има доверие. Именно по този начин му се осигурява не само комфорт на изборите, а и ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат, заяви Митов.

ГЕРБ поиска комисия за „Чешнегирово“ заради смъртта на Тодор Манчев

От ГЕРБ настояха за създаваме на Временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства около случая „Чешнегирово...

Според Тома Биков казусът "Чешнегирово" придобива формата на потресаващ скандал. 

"Има много детайли, които трябва да се анализират по отношение на разследването. Но за да стане това, трябва още днес Румен Радев да освободи от длъжност директора на Военна полиция. Този човек има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци и по отношение на прикриването на това убийство и замяната му за разследване за самоубийство, което очевидно не е така. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск да бъдат потулени и други доказателства", заяви Биков.

Той настоя министърът на отбраната незабавно трябва да подаде оставка и тя да му бъде поискана от президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com