ГЕРБ: За 6 месеца ПП нямат действащ План за възстановяване, но имат нула законопроекти и инвестиции в околната среда

1312
ГЕРБ: За 6 месеца ПП нямат действащ План за възстановяване, но имат нула законопроекти и инвестиции в околната среда
Снимка: БГНЕС

За 6 месеца ПП нямат действащ План за възстановяване, но имат нула законопроекти и инвестиции в околната среда. Тази позиция изрази от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ - СДС Младен Шишков.  

Поводът за казаното от Шишков беше дебатът по заглавието на Закона за опазване на околната среда, който депутатите разглеждат на второ четене. 

Шишков отчете, че законопроектът е бил толкова спешен, че е внесен още в деня на конституирането на деня на Народното събрание. "На 26 януари законопроектът е приет на първо гласуване в зала. П овреме на дебатите министър Сандов призова народните представители да съкратят срока между първо и второ гласуване на минималния", заяви Шишков. Той обясни, че целта е била да отпаднат три наказателни процедури, но депутатите са го удължили два пъти и са го направили максимално дълъг.

"След множество перипетии, няколко работни групи, 6 месеца по-късно този законопроект е внесен за второ гласуване в зала. 6 месеца този законопроект беше поставен на трупчета и чакаше своя звезден миг, за да бъде изваден от въртележката на коалиционните пазарлъци-. Трябваше да спре три наказателни процедури. Препъни камъка на този законопроект не е хармонизацията с европейското законодателство, е една простичка добавка към законопроекта, подготвен от правителството на ГЕРБ. Добавката двуинстанционно производство на обектите от национално значение. Добавка, която се появи в законопроекта някъде между 44-ото и 47-ото Народно събрание", коментира Шишков. 

Той припомни, че миналата седмица депутат от "Продължаваме промяната" е обвинила директно ГЕРБ като виновници за всички наказателни процедури. "Уважаваната от мен колежка каза, че ние от ГЕРБ не сме направили нищо по отношение на опазването на околната среда", каза още той. Шишков обобщи свършеното от ГЕРБ през последните години. "Със законодателни промени създадохме единен национален контролен орган за язовирите, въведохме ясни отговорности на собствениците и операторите и възможност държавата да поеме собствеността и стопанисването на тези, за които общините нямат възможност да се грижат. Приехме промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които заложихме изисквания за качеството на твърдите горива за битово отопление, разграничихме ясно отговорностите на всички институции за опазването на качеството на въздуха. Въведохме видеонаблюдение в реално времена операторите на депа и горивни инсталации", отчете още депутатът от ГЕРБ. 

Коментар направи депутатът от БСП Борислав Гуцанов. Той призова да не се коментира кой какъв е, какво е направил, а да се концентрират върху това да направят работещ закон. 

"Започна голямо репетиране по този закон и пак политически изказвания. Това, което ние искаме е гарантиране опазването на околната среда", каза още Гуцанов. По думите му това е изконна ценност за БСП. "Ние искаме и ускоряване на големите стратегически инфраструктурни обекти за страната ни. Нормално ли е в продължение на колко вече години да не може да бъде направена магистралата към Гърция, нормално ли е да не може да не може да бъде направена магистрала "Черно море"?", попита още Гуцанов. 

Според него трябва да бъде намерен балансът за опазване на околната среда, но и незабавяне на всички тези толкова важни за страната ни инфраструктурни проекти, ако искаме да вървим напред. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...