Гласуват първия вот на недоверие към кабинета „Денков”

1223
Гласуват първия вот на недоверие към кабинета „Денков”
Снимка: БГНЕС

Народните представители ще гласуват внесения вот на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Николай Денков в петък. Вотът на недоверие е внесен от опозицията - “Възраждане”, БСП и ИТН заради провала на правителството в сектор Енергетика. 

В мотивите си вносителите посочват, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточна Европа. Те уточняват, че в годините са били затворени блокове на АЕЦ “Козлодуй”, зачеркнат е проектът АЕЦ „Белене“, провалени ва газопроводът “Южен поток” и нефтопроводът „Бургас-Александруполис“, а бъдещето на въгледобива у нас става все по-неясно. Близо 15 години управляващите от ГЕРБ не направиха нищо, за да защитят националния интерес”, подчертават вносителите. Според тях сегашната управляваща коалиция е продължила тази политика и днес тя достига до своя логичен край. “България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител, с всички произтичащи от това рискове. Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика, чиято чернова беше старателно подготвяна дълги години от правителствата на ГЕРБ”, поясняват те.

По време на дебатите предшестващи гласуването съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков посочи, че само 128 дни след избирането на кабинета “Денков” идва първият вот на недоверие. Според вас акад. Денков носи не само отговорност за изминалите 128 дни, но и за последните 30 години”, посочи той и поясни, че според него опозицията вероятно ще плаши избирателите си със “студена зима”. “Много от вас си служат с неистини”, смята Петков. Той обясни, че териториалните планове са били изпратени към ЕС, за да не загубим над 1,6 млрд.лв. “Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания показва предизборна немощ. Имате само пропаганда, основана на страх и омраза, нямате визия за България. Този вот няма да мине. Нека да ви е ясно, че ние продължаваме да се борим за хората в енергийния сектор”, категоричен е Петков.

От БСП също разкритикуваха правителство и поискаха оставка.

Правителството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС убиват българската енергетика последователно, категорично и неотстъпчиво. Това представлява риск за националната сигурност”, заяви лидерът на ГЕРБ Корнелия Нинова и добави, че “това правителство продължи политиката на Борисов от предишните негови управления, който бяха обобщени е едно изречение, че Белене гьол”. В заключение лидерът на БСП поиска оставката на кабинета.

ИТН пък поискаха оставката на енергийния министър Румен Радев. Свидетели сме на тоталното унищожение на българската енергетика от месеци, но този процес не започна с текущото управление на страната. Единственият аргумент, с който се подхожда към всяко безумно решение в сектор “Енергетика” е трябва да вземем парите по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН.

Очаква се вотът на недоверие да е неуспешен, защото от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обявиха, че ще дадат подкрепа за правителството, заради което опозицията няма да събере нужните гласове. От БСП пък се заканиха, че ако правителството оцелее при гласуването, веднага започват събиране на подписи за вот на недоверие по темата национална сигурност и отбрана.

ОЩЕ: Политолози: Вотът на недоверие към кабинета няма да мине 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика