Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев официално предложи той да стане външен министър

22 април 2024, 10:20 часа • 5856 прочитания

Служебният премиер Димитър Главчев предлага той лично да заеме поста външен министър. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на Министерски съвет.

В него се казва, че Главчев е изпратил до президента Румен Радев предложение за промяна в състава на служебния кабинет, с което от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме премиерът.

Главчев заговори за идеята да съвместява двете позиции още през уикенда, а Радев я определи като авангардна. Той обаче не даде знак, че би отказал да издаде указ за смяната на сегашния служебен външен министър Стефан Димитров с премиера. Още: Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Какво се случи?

До тази ситуация се стигна, след като миналата седмица служебният премиер направи две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство. По поръчение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той предложи Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните. Това обаче не можеше да се случи без одобрението на президента, който отказа да подпише указа за новите назначения. След скандали и размяна на реплики - в крайна сметка самият Митов обяви, че се отказва от номинацията. Още: Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

В петък президентът Радев и служебният премиер разговаряха в президентството за предложенията за промени в служебния кабинет. "Аз, честно казано, бях забравил, че г-н Митов е заместник-председател, съвсем искрено ви говоря", категоричен е Главчев в интервю за Националната телевизия, което също предизвика въпроси, тъй като част от него не беше излъчена.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес