Главният прокурор, премиерът и вицепремиерът трябва да говорят пред парламента

2659
Главният прокурор, премиерът и вицепремиерът трябва да говорят пред парламента
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан от депутатите днес (29 юли), като трябва да даде информация за работата на Бюрото за защита на свидетелите, което осъществява личната му охрана.

Предложението това да бъде направено беше на депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а в зала бе одобрено със 187 гласа „за“, 6 „против“ и 1 „въздържал се“.

Цветеслава Гълъбова разказа приказка за Ежко Бежко, кофата и каскета

"Вървял си Ежко из полето, весело си свирукал и се спирал да си говори с други животинки. Тук-там и по някоя снимка си правел, та да ви...

Освен изслушването, главният прокурор ще трябва да внесе в парламента и доклад за прилагане на Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство или така наречените защитени свидетели, за периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г., посочва БГНЕС Срещу Бюрото бяха отправени критики, че за посочения период не пазило нито един свидетел, въпреки че е разходвало значителни средства, а единствено е осигурявало личната охрана на Иван Гешев.

През 2020 г. служители на Бюрото за защита участваха и в акцията в сградата на президентството, която беше един от поводите за започване на миналогодишните протести.

Освен това, премиер Стефан Янев, заедно с вицепремиер и министър от ръководеното от него служебно правителство ще бъдат изслушвани в парламента. Това трябва да стане преди изслушването на Гешев.

Янев трябва да даде информация пред депутатите за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата. Веднага след него в пленарната зала ще говори вицепремиерът Атанас Пеканов. Неговото изслушване е по темата за Плана за възстановяване и устойчивост, промените, направени от служебния кабинет в него и готовността за внасянето му в Европейската комисия. Българската банка за развитие (ББР), нейното състояние и стратегия за бъдещето с основна мисия да помага на малките и средни предприятия – това е темата, заради която в пленарната зала е повикан министърът на икономиката Кирил Петков.

Кирил Петков: Много съм горд с Плана за възстановяване

"Надявам се НС да излъчи стабилно правителство. Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство....

Веднага след това депутатите ще преминат към изслушване на председателя и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Комисарите ще трябва да обосноват утвърждаването на бизнес плановете на ВиК операторите и образуване на цените чрез метода "горна граница на цени" за регулаторния период 2022 – 2026 г., които на практика ще доведат до повишаването на сметките за вода на потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика