Главният прокурор се чуди да се гордее ли, че се прави закон за Иван Гешев

5494
Главният прокурор се чуди да се гордее ли, че се прави закон за Иван Гешев
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Аз съм в дилема дали да се гордея за това че се прави за пръв път в ЕС закон за Иван Гешев или да ме е срам за състоянието на българската държавност – не знам и се колебая". Това сподели главният прокурор Иван Гешев пред депутатите от правната комисия по повод проекта за промени в НПК, включващ механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор. 

"Този специален ред, който по същество е извънредно законодателство, дискриминация ли е или привилегия за мен и още четири човека - чудя се", добави Гешев и коментира, че и дискриминация да е, и привилегия да е, е забранено от Конституцията спрямо четири човека специален ред.

Кабинетът е готов със закона за разследване на главния прокурор - ето какво съдържа

В Наказателно-процесуалния кодекс ще се създаде нова глава "Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, изв...

"Злоупотребата за политически цели с ПВУ трябва да бъде прекратена, защото това уронва престижа на българската държава и истината трябва да бъде казана", заяви още Гешев. "Едно служебно правителство целенасочено, нарочно включи изискване за законодателни промени, за които е ясно, че с Конституционно решение 7 от 2021 г. противоречат на Конституцията", изтъкна той. "Не Европа го поиска това нещо, а българската държава го внесе в ПВУ, като представител на ЕК в България каза, че този ПВУ няма отношение към българския главен прокурор", подчерта Гешев.

Според него, това което се въвежда с промените е противоконституционно. "Полицай да образува досъдебно производство без прокурор – освен, че е противоконституционно, практически означава възможност за злоупотреба с българското правосъдие", изтъкна той. "Полицай, определен за разследване от министъра на вътрешните работи, който е политическо лице – той ще определи кой да разследва председателя на ВКС, ВАС и главния прокурор", интерпретира замислените промени Гешев.

Според личното му мнение, някой си мисли, че може би по този начин ще отстрани главния прокурор, председателя на ВКС, на ВАС и след това ще овладее съдебната система и през това ще упражнява някакво политическо влияние. "Надявам се да не е така, но така изглежда при четенето на проектозакона", вметна главният прокурор.

Той се противопостави и на идеята съдия с ранг ВКС, който може да е окръжен или апелативен, да бъде назначаван за прокурор, наблюдаващ главния и коментира: "Никой съдия не иска да си причини такова нещо. Какво ще стане – всички ще се откажат, ще остане един съдия от една съсловна организация, който питае сериозна любов към главния прокурор". Процедурата за такъв  прокурор, разследващ главния, е дискриминационна спрямо останалите прокурори, категоричен е Гешев.

Иван Гешев: Закриването на спецпрокуратурата обслужва руските интереси

"Факт е, че закриването на спецпрокуратурата обслужва руските интереси". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на депутатск...

"Това не е пледоария в моя защита, а моето становище по този законопроект", уточни пред депутатите той и препоръча който цитира Венецианската комисия, много внимателно да чете какво тя казва и внимателно да се прецени това да не блокира и унищожи българската независима съдебна власт.

"Да, трябва да се приеме промяна, но нито Венецианската комисия, нито друга казва каква да е промяната и тя не може да каже нарушете българската Конституция, нарушете върховенството на закона. Дали ще я нарушите или не, в крайна сметка, преценката ще е на Конституционния съд", заяви той на депутатите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика