Горанов: Граничният пункт на "Калотина" не е ремонтиран, откакто е създаден

2587
Горанов: Граничният пункт на "Калотина" не е ремонтиран, откакто е създаден
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов провери първо строителството на трасето в участъка „Драгоман – Сливница“, чиято дължина е близо 17 километра. Стойността на проекта възлиза на малко над 117 000 000 лева.

„Като видя чакъла, мостовете и каналите, че са затворени, знам, че вече е необратимо. Догодина, когато тръгнат българите за Белград, да е бързо. Ние за 10 години това, което сме направили, пак си заслужава. Това са работни места, заплати, обороти“, отбеляза по време на инспекцията министър-председателят. Той посочи, че в този участък се работи по няколко дейности едновременно, за да се съкрати срокът за изпълнение на проекта.

Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада

"И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище В...

„Това е вече готова част, движим се по абсолютно готова част, и то само за няколко месеца се е развило всичко това. Ето мост и канавки, слагат вече оградата за животни. Те ще успеят до късното лято да свършат“, заяви българският премиер. Борисов добави, че компенсаторно се залесява в районите на строително-монтажните дейности на магистралата и се спазват всички екологични мерки.

Премиерът провери и изграждането на участъка между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, чието изграждане започна в началото на февруари тази година. Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 000 000 лева, а срокът за изпълнение е до февруари 2022 г.

В днешната инспекция на АМ „Европа“ заедно с министър-председателя Бойко Борисов бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По време на огледа Горанов подчерта, че граничният пункт на Калотина не е ремонтиран, откакто е създаден. Затова се предвижда разширение на пункта и пълната му модернизация. „Мисля, че в сроковете, в които ще е готова магистралата, ще е готов и пунктът. Най-голямото ни усилие е да увеличим капацитета му, за да отговаря на магистралния капацитет“, уточни финансовият министър.

Владислав Горанов коментира и оценката на Международната рейтингова агенция Fitch Ratings, която потвърди рейтинга на България с положителна перспектива. „Потвърждават оценките за стабилността на политическата система, както и прогнозите на правителството за икономически растеж и правят коментар, че ако влезем в ЕРМ II, ще увеличат рейтинга“, уточни финансовият министър.

Магистрален популизъм в стил Бойко Борисов

Вчера беше официално открит участъкът Белокопитово - Каспичан от автомагистрала „Хемус“. Очаквано премиерът Бойко Борисов п...

Цялото трасе на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 километра и е разделено на 3 участъка. Пътят София – Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор №10, чрез модернизацията на който ще се развие и подобри преразпределянето на транспортните потоци по Трансевропейските транспортни коридори №4 и №8 в посока Бургас, Турция и Гърция. Модернизацията на пътя ще подобри пропускателната способност и безопасност на движение в участъка, ще се облекчи високата интензивност на транзитното движение от и за централната част на Европа по транспортен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика