Горанов: Машините не могат да бъдат корумпирани

12294
Горанов: Машините не могат да бъдат корумпирани
Снимка: БГНЕС

Машините не могат да бъдат корумпирани. Това министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръгла маса "ЗА икономика на светло", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той коментира усилията на държавата за засилване на автоматичния контрол на граничните пунктове.

"17 пъти за две седмици се увеличиха постановленията за пътни такси с монтирането на кантарите за граничен контрол", отбеляза Горанов. "Това, което предвиждаме, освен засилване на предприетите мерки и увеличаване на автоматичния контрол, е свързано с електронното управление и въвеждане на мониторинг", допълни също министърът.

Готви се закон, с който да не може с прекъсвания да изтича 10 г. давност на дълг

С промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се цели намаляване на разходите на държавата от тежките ревизионни произв...

По отношение работата на митниците на граничните пунктове според Владислав Горанов „там битката е денонощна“, като се работи по засилване на автоматичния контрол и премахването на човешкия фактор, като предпоставка за корупционни практики. Той припомни, че са уволнени 21 митничара на ГПП "Капитан Андреево" и са открити 4 фискални пункта на границата ни с Турция и Сърбия, както и на двете морски пристанища в Бургас и Варна.

Горанов също така съобщи, че във финансовото ведомство се разработва информационна система, която да бъде "надзорник" на информационните системи на НАП и Агенция "Митници". Така автоматично ще се наблюдава физическото движение на всички стоки, които се движат на територията на България в режим внос или в режим транзит, така че да се премахнат всички възможности за избягване на плащането на ДДС, обясни Горанов.

"Ако трябва да цитирам количествени данни за първите 5 месеца на 2015 г. са задържани 70 хил. литра спирт 11,8 млн. къса контрабандни цигари, близо 3 тона нарязан тютюн и 85 хил. литра горива, които са били извън режима регламентиран от законодателството. Преди няколко дни издадох наредба, с която променихме възможността за документиране на продажбите и ограничихме максимално използването на билети за предоставянето на дадени услуги", каза Владислав Горанов.

Какъв ефект за бюджета има криминализирането на невнасянето на осигурителни вноски може да прочетете в Expert.bg.

И Горанов се включи - Искров трябва да подаде оставка тази седмица

Гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка през тази седмица. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com