Говорят младите политолози: Ще успее ли най-сетне "Демократична България" да се впише във формулата на властта?

10330
Говорят младите политолози: Ще успее ли най-сетне "Демократична България" да се впише във формулата на властта?
Снимка: Дария-Лора Дачева и Марио Русинов

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представяме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. В петата статия ще поговорим за обединението "Демократична България".

Разговорът ни по темата е с Дария-Лора Дачева (вляво) - политолог и председател на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Марио Русинов (вдясно) - политолог. Ето какво ни отговориха те:

Какъв е вашия поглед върху кампанията на "Демократична България" и успява ли да се впише тази тяхна по-претенциозна програма за реформи, които обаче в момента сякаш са далеч от хората, за които притеснителни в момента са високите цени, инфлация, натиска на пандемията?

Дария-Лора Дачева: В този предизборен месец наблюдаваме смяната на фокуса на “Демократична България” от София към останалата част от страната, тъй като стана ясно, че по-висок резултат няма как да бъде постигнат само и единствено в столицата. Имиджът на елитарната градска партия, която се гордее от този факт и се опитва да го изтъква, не работи в едно егалитарно общество като българското. Не бих нарекла програмата и исканията претенциозни, но по-скоро те са далеч от обикновения гражданин, който не се интересува толкова от дигитализация и съдебна реформа, отколкото от кризите, които често засягат живота му.

Марио Русинов: Кампанията на "Демократична България" до голяма степен е сходна на предните две, които водиха тази година. Те залагат на голямо присъствие в интернет и на мажоритарни кампании на кандидатите. Впрочем, техните листи са най-динамични в това отношение, именно заради засилената употреба на преференции от техните избиратели. По повод на програмата им мисля че е редно да се мисли на две нива – на ниво послания и публичен имидж и на ниво решения на текущи проблеми. От гледна точка на PR-a, обективно погледнато "Демократична България" не се справят с достигането на определени аудитории. Това личи ясно от социологическите разбивки. Неслучайно са пакетирани от някои анализатори като „бутикова“ или градска десница. Това обуславя и по-слабите им резултати в малките градове. В такъв смисъл употребата на по-изчистени от емоции послания не достигат до посочения електорат и са с ограничена полезност. От друга и това е по-скоро гражданска позиция – миналогодишните протести ясно очертаха дневен ред на промяна, а журналистически материали осветлиха обективни факти за дълбочината на корупционните практики в нашето общество. В този смисъл смяната на управленския модел има отношение, както към ниския стандарт на живот и инфлацията (например цената на тока се определя от регулаторите и в такъв смисъл тяхната добра и независима работа е ключова за ценообразуването), както и за управлението на здравните процеси. Всяка партия, която го включва в програмите си и надявам се в следизборните си действия, се вписва в този дневен ред.

Логични са по-слабите резултати на коалицията в малките градове, изтъква Марио Русинов.

Може ли да се твърди, че в настоящата кампания, а и с оглед последните социологически данни, именно „Демократична България“ са основните губещи от появата на новия субект на промяната в лицето на партията на Петков и Василев? 

Дария-Лора Дачева: Смятам, че "Демократична България" има една немалка част плаващи избиратели, които не са привързани към коалицията, но гласуват за нея, защото се припознава в някои от ценностите, приоритизирани от "Демократична България". Профилът на този тип избиратели е свързан с гласуването за личности и политически формации, които поне малко се приближават до техните виждания и гласуват за новото, което ще внесе промяна и ще “раздвижи атмосферата”. Друга причина, поради която смятам, че електоралните нагласи ще се променят с появата на коалция “Продължаваме промяната”, е и имиджът на нейните лидери, който се различава от имиджа на лидерите в "Демократична България". Несъмнено говорим за интелигентни и високообразовани хора, едните от които избират да са елитарни, а другите близки до обществото, което им дава един допълнителен авторитет сред избирателите. Именно заради това не изключвам прилив на гласове за Кирил Петков и Асен Василев за сметка на "Демократична България". И все пак, според мен, най-голям губещ от появата на новата формация е “Изправи се БГ! Ние идваме!”, които от всички социологически проучвания не преминават бариерата от 4 %.

Марио Русинов: Факт е, че таргетираният електорат на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" е сходен – с добро образование, базирани в големи градове. В такъв смисъл възходящият тренд на ДБ е прекъснат от появата на ПП на политическия хоризонт. Мекият им електорат в голяма част ще се изтече в тази посока. От друга страна обективно най-големият губещ от появата на ПП са формацията „Изправи се! Ние идваме!“, защото това по всичко изглежда ще им коства влизането в парламента. ГЕРБ и ИТН също ще загубят в дадени възрастови групи и може да се окажат доста по-голям донор на електорат в абсолютни стойности.

Припомнете си статията за коалицията ГЕРБ-СДС тук. Прочетете интервюто относно кампанията на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев тук. Вижте и какво споделиха младите анализатори за "БСП за България" тук. Четете материала за "Има такъв народ" тук.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика