Говорят младите политолози: Ще дойде ли вятърът на промяната с "Продължаваме промяната"?

17014
Говорят младите политолози: Ще дойде ли вятърът на промяната с "Продължаваме промяната"?
Снимка: Стойчо Велев и Теодора Йовчева

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представяме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. Вече обсъдихме кампанията на коалицията ГЕРБ-СДС - припомнете си казаното тук. Във вторият материал ще поговорим за новата формация на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната".

Разговорът ни по темата е със Стойчо Велев (вляво) - юрист и понастоящем част от магистърската програма ‘‘Европейска политика и общество‘‘ на Карловият университет, Прага и д-р Теодора Йовчева (вдясно) - доктор по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", представител на Europe Elects за България и участник в редица междунардни изследвания за партийното финансиране. Ето какво ни отговориха те:

Какъв е вашия поглед върху кампанията на новосформираната коалиция и очаквате ли изхода от казуса с гражданството на Кирил Петков да повиши или да понижи резултата им?

Стойчо Велев: Да твърдим, че новият проект на Кирил Петков и Асен Василев не страда от сравнително краткото си политическо битие би било крайно пресилено. Но доколкото същият бива косвено асоцииран с фигурата на президента Румен Радев, то действията на последния в контекста на собствената му кампания за президентския вот до някаква степен поддържат и доверието към ,,Продължаваме промяната‘‘. Подобна корелация работи в полза на новосформираната партия и относно небезизвестното решение на Конституционния съд, което е малко вероятно да нанесе значителни щети върху шансовете на проекта, тъй като спрямо водещите личности в него все още не се е изчерпал капиталът на доверие, придобит в качеството им на служебни министри.

д-р Теодора Йовчева: Кампанията на „Продължаваме промяната“ е доста активна в страната. Вече „бусът на промяната“ направи обиколка в североизточна и северно централна България. Това показва, че формацията осъзнава потенциала си и иска да събере електорални ползи не само в столицата, но и в провинцията. Това е една съществена разлика с ДБ, чиито избиратели са концентрирани в София и няколко други по-големи градове. Казусът с гражданството постави Кирил Петков в центъра на прожекторите. Да не забравяме, че сме в предизборна кампания, където всяко ефирно време е ценно и обикновено за него се плаща. В случаи заради казуса с гражданството всъщност Петков получи безплатно такъв ефир по всички национални медии. Според мен ключов момент за това дали казуса с гражданството ще повиши или понижи резултата на ПП е дали прокуратурата ще предприеме действия срещу Петков. Ако тя предприеме шумна акция, това ще повиши резултата му и ще го легитимира като борец срещу статуквото, което от своя страна го атакува. Общо взето, той е в печеливша ситуация, защото ако не се предприемат действия срещу него, ще избегне наказание, а ако се, това ще повиши резултата на ПП.

Казусът с гражданството на Кирил Петков го постави под светлините на прожекторите , изтъква д-р Йовчева.

 

Може ли да се твърди, че в настоящата кампания, а и с оглед последните социологически данни, именно „Продължаваме промяната“ се очертава да бъде необходимото свързващо звено и основа, върху която да бъде съставено следващо редовно правителство?

Стойчо Велев: Излишно е да отричаме, че след два неуспешни опита за съставяне на правителство в българския обществен живот далеч не витае оптимизъм. Поради наличието на сравнително сериозен политически багаж, партиите с редовно участие и трайно парламентарно пребиваване по-скоро трябва да подходят внимателно, ако искат да бъдат проводници на ползотворни разговори за бъдеща управляваща коалиция. Добросъвестно или не, да прехвърлят тази отговорност на другиго сякаш не е стратегия, напълно лишена от логика. В този контекст тъкмо на ‘‘Продължаваме промяната‘‘ сякаш би се отдала ролята на политически медиатор, който да упражни необходимия диалог в потенциални преговори за следващ кабинет.

д-р Теодора Йовчева: Да, поради две причини. Първата е, че ПП има коалиционен потенциал за разлика от ИТН в предишния парламент, и ако се „класира“ за получаване на мандат, шансовете да го реализира са по-големи. Второ, ИТН вече не е в позиция нито на лидиращ преговорите, нито на основна сила, напротив при тях се наблюдава срив, който ще се отрази и на реториката им. Това ги поставя в съвсем друга позиция, която би ги направила по-сговорчиви.

Очертава се "Продължаваме промяната" да се превърнат в медиатор в следващия парламент, смята Стойчо Велев.

 

В последните седмици съществува мнение в публичното пространство, че лице като Кирил Петков би бил най-удачният вариант за следващ министър-председател. Как гледате на подобна заявка и считате ли, че е възможно?

Стойчо Велев: В случай, че плановете за правителство ‘‘странящо от ГЕРБ и ДПС‘‘ все пак се реализират, то политическата математика не оставя прекомерни коалиционни възможности пред политическите играчи. Макар да няма сценарий, в който към следващият премиер да не бъде подходено с определена доза скептицизъм, сякаш кандидатите на традиционните формации страдат в по-голяма степен от своите идеологически нюанси. ‘‘Има такъв народ‘‘ на два пъти демонстрира невъзможност да бъде качествен обединител по пътя към редовно правителство, и то в далеч не толкова фрагментирана парламентарна конфигурация, на каквато ще сме свидетели след 14-ти ноември. Спорно е дали широката общественост би приела и кандидат за министър-председател от редиците на ‘‘Демократична България‘‘, особено имайки предвид незадоволителната позиция, която социологическите проучвания им отреждат към момента. Предложение от БСП също може да се окаже необмислен ход, тъй като партията за мнозина от избирателите не се вписва напълно в идеята за алтернатива на статуквото. Това далеч не означава, че кабинет начело с Кирил Петков ще бъде лесно смилаем за немалка част от българското общество. Едно е сигурно обаче- ‘‘Продължаваме промяната‘‘ е голямото неизвестно на предстоящия вот, което неизбежно вдъхва и нова доза надежда ако не за успешен, то поне за приемлив опит за изход от настоящата политическа безизходица.

д-р Теодора Йовчева: Определено Кирил Петков има подобни амбиции заради високия си рейтинг. Малко е рано обаче да говорим за име на министър-председател, защото преговорите няма да лесни. Вероятно преговорите ще са между ПП, БСП, ДБ и ИТН. БСП и ИТН осъзнават, че са незаобиколими, ако целта е правителство без ГЕРБ. Управлението ще се сблъска с икономическа криза и политическа нестабилност на управленската коалиция. Който и да е министър-председател го чака нелек и най-вероятно кратък мандат.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика