Гроздан Караджов: "Ни чул, ни видял" до момента е резултатът от изслушванията за Нотариуса

1314
Гроздан Караджов: "Ни чул, ни видял" до момента е резултатът от изслушванията за Нотариуса
Снимка: БГНЕС

"Ни чул, ни видял" до момента е резултатът от изслушванията в комисията за разследване на Мартин Божанов - Нотариуса. Това обясни в студиото на "Още от деня" по БНТ Гроздан Караджов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

"До този момент тези, които се явяват посочват, че не познават Нотариуса и до там. Тоест "ни чул, ни видял" е работата. Ние нямаме до тук човек, който е дошъл и признава, че е познавал Нотариуса и да ни изнесе такива и такива данни. Единствено са свидетели, които свидетелстват за нерегламентираните му възможности. И изпод сурдинка се разбира, сякаш, тъй като МВР отговаря много витиевато - ами ние, ако ви кажем, ще разкрием тайна, тоест налага се неизказан извод, че той е работил за тях, че е бил техен агент", посочи Караджов.

Още: Гроздан Караджов: Задкулисието си лови риба в мътните води на сегашното управление и е доволно

Той обясни, че още утре ще се запознае с отговора от МВР, постъпил в комисията за Нотариуса, дали Божанов е бил сътрудник на МВР. Отговорът е класифициран с гриф и е достъпен само в секретното деловодство.

Днес стана ясно, че парламентарната комисия за Нотариуса ще покани отново за изслушване Борислав Сарафов и Сотир Цацаров, както и Иван Гешев, който заявил готовност да се яви след прибирането си в България. Тримата бяха поканени на изслушване днес, но не се явиха. "Едва ли ще се явят и на следващото заседание", коментира Гроздан Караджов - депутат от ИТН.

Още: "Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

"Ние искахме да бъде много по-широк предметът на тази комисия, тоест там да са обхванати всички други известни случаи, които вие, медиите сте разкрили донякъде и трябваше българските прокуратура, следствие и съдебна система да се занимават с тях в случаи на престъпно влияние в съдебната система. Ние искахме там да влязат "Осемте джуджета", схемата на кръга около Петьо Еврото, около Трактора обстоятелствата. Защото не можеш да изследваш само върха на айсберга и да очакваш да разбереш до каква степен това явление е обхванато", каза той.

"Предупредихме в зала, когато обаче имаше сглобка. Предложихме да влезе в тази комисия и разследване нагрупата и около Пепи Еврото, в залата гласуваха монолитно и отказаха. Когато се счупи сглобката, тази комисия започна да се използва от ПП-ДБ като трибуна за избелване. През тази комисия се опитват да се изчистят. Ще ви кажа как. Не идва някои от поканените и театрално започва да се разиграва какво биха го били питали, ако беше дошъл, както стана и днес, това е доста мило, но и гротескно и доста жалко", посочи Караджов. Според него Комисията за разследване на факти и обстоятелства около Мартин Божанов се използва предизборно за политически цели.

За казуса с тунел "Железница"

Караджов, който е бивш регионален министър, коментира и новината, че Европейската прокуратура събира доказателства по подозрение за присвояване и злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари, свързани с изграждането на тунел "Железница".

"Като министър не съм бил сезиран нито от ДАНС, нито от който и да е компетентен орган в България за подобно нещо. Правят ми впечатление обаче няколко неща, след като прочетох съобщението. Първо, ако това е вярно, което казват европрокурорите, схемата е много близка до "Хемус". Същата е схемата, както те твърдят, и в други жп проекти - единият е Септември - Костенец, другият е Оризово. Свързани са както юридическите лица, казват те, така и лицата, които са теглили кеша. При "Хемус" също се теглеха едни кешове, които се разнасяха в сакове. Европрокуратурата очевидно е тръгнала по тази следа. Но за "Хемус" има образувано дело на българската прокуратура, но какво става с него, аз нямам никаква информация как се движи. Второ, преди това, ще кажа името на фирма, която беше замесена, на "Джи Пи груп" и пак нашата прокуратура ровеше и търсеше по техните офиси, какво стана с това, не съм чул да има виновни", коментира Гроздан Караджов.

Още: ИТН иска Асен Василев и Бойко Рашков да бъдат изслушани в комисията за Нотариуса (ВИДЕО)

На въпрос имало ли е извършвани плащания и разпореждане с европейски средства за тунел "Железница" по времето на управлението му като министър, Караджов отрече. "Не, по мое време, той беше вече завършен. Но се бяха образували две свлачища. Преди мен беше сключен договор по отношение на тяхното укрепване и всъщност вървеше този процес по укрепване на свлачищата."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика