Петков: 2,5 млрд. лв. са искани от МРРБ за незаконни строежи

1933
Петков: 2,5 млрд. лв. са искани от МРРБ за незаконни строежи
Снимка: БГНЕС

2,5 милиарда лева са искани за незаконни строежи, като тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискано от Министерството на регионалното развитие. Това обяви премиерът Кирил Петков след редовното заседание на Министерски съвет.

Откритията са на междуведомствената комисия на Министерството на финансите и МРРБ.

Двете фатални грешки на Кирил Петков

Имаше един интересен детайл по време на изборната въртележка миналата година. Тогава в един кратък момент Борисов изрази искрено разоча...

Петков посочи за пример 6 метра водосточна тръба, която струва 1 млн. лв., а 3 стълба стрували 2 млн. лв. „С този тип примери се събират 2,5 млрд. лева незаконни строежи, струват милиони за данъкоплатците на Република България“, заяви Петков.

Той коментира и темата за Северна Македония, за която МС гласува всяко решение, свързано с разговорите за членство на Скопие в ЕС, да се гласува в парламента. „Чуха се всякакви инсинуации в парламента във връзка с решението за Република Северна Македония. Министерски съвет днес взе ясно решение, което е недвусмислено. Оттук нататък нито един политически лидер не трябва да се упражнява в каквато и да било реторика“, отбеляза премиерът.

"Оттук нататък никой политик не може да каже, че правителството би направило едностранни действия. Решението е на парламента и това решение задължава нашето представителство в Брюксел да се обърне към НС. През цялото време темата за РСМ беше използвана да отвлича общественото внимание. Защо днес беше направено изслушването? За да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема, а това е междуведомствената комисия между Министерство на финансите и МРРБ, която открива 2.5 млрд за незаконни строежи. Тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискан от Министерство на регионалното развитие", каза още той.

Припомняме, че именно исканията на министъра на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов за близо 4 милиарда лева за МРРБ доведоха до разпада на коалицията.

Петков прехвърля изцяло към парламента решението за ветото над Северна Македония

Премиерът Кирил Петков заяви, че Министерски съвет ще гласува решение по темата за Република Северна Македония и началото на преговорит...

Министърът на икономиката Корнелия Нинова заяви, че като коалиционен партньор, за БСП най-важният въпрос е актуализацията на бюджета. С решението на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" е отхвърлено предложенето на социалистите да се гласува бюджета днес. Тя го определи като "изключително безотговорно решение, което ще доведе до това от 1 юли да не се увеличат пенсиите, младите семейства да не получат данъчни облечкения, а земеделските производители да не получат подкрепа".

Нинова призова да не се вярва, че може да се гласуват социалните мерки, а бюджетът - не, защото това означава, че няма откъде да дойдат приходи за този бюджет. Призова и всички депутати да успокоят емоциите и да надделее разумът заради хората.

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов каза, че е ясна процедурата по оставката му и вече е изразил позицията си. Той обяви, че е взето решение относно ПАВЕЦ Чаира и право на строеж, както и за реализиране на обекта Яденица, което ще подобри резервните мощности на страната.

"Чаира ще може да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система в продължение на 20 часа. Ще даде и възможност много от зелените проекти да се случат", добави Александър Николов.

Корнелия Нинова заяви, че като коалиционен партньор най-важният въпрос е актуализацията на бюджета. С решението на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" е отхвърлено предложенето на БСП да се гласува бюджета днес. Тя го определи като изключително безотговорно решение, което ще доведе до това от 1 юли да не се увеличат пенсиите, младите семейства да не получат данъчни облечкения, а земеделските производители да не получат подкрепа. Призова да не се вярва, че може да се гласуват социалните мерки, а бюджетът не, защото това означава, че няма от къде да дойдат приходи за този бюджет. Призова всички депутати да успокоят емоциите и да надделее разумът заради хората.
Александър Николов от своя страна заяви, че е ясна процедурата по оставката му и вече ясно е изразил позицията си.
Той обяви, че е взето решение относно ПАВЕЦ Чаира и право на строеж ,и реализиране на обекта Яденица, което ще подобри резервните мощности на страната. Чаира ще може да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система в продължение на 20 часа. Ще даде и възможност много от зелените проекти да се случат, каза още Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика