Гуцанов и Ерменков обвиниха ГЕРБ, че ползва Йотингер като предизборен лост

19494
Гуцанов и Ерменков обвиниха ГЕРБ, че ползва Йотингер като предизборен лост
Снимка: БГНЕС

Честит рожден ден на ГЕРБ - да се надяваме, че ще имат възможност да се изявяват и на други дати, а не само на първи април, но не за сметка на държавата, както го правеха четири години. С това пожелание народните представители от БСП Борислав Гуцанов и Таско Ерменков посрещнаха журналистите в централата на партията на "Позитано", предаде БГНЕС.

Гуцанов коментира и слогана, с който опозицията потегли към европейските избори - "Нямаме време за губене", като добави, че "България няма време за губене с ГЕРБ".

Социалистите са възмутени от писмото, което еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер е изпратил до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според тях то се основава на донос, по всяка вероятност дело на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борислав Гуцанов нарече писмото "брутална заблуда" и директно обвини ГЕРБ в черен пиар. Ерменков се спря по-подробно на писмото на Йотингер и разказа, че то започва с думите: "До знанието на комисията беше донесена информацията". Тоест - дойде един донос, анализира Ерменков, който изрази надежди, че моментът на получаването на доноса и посещението на Бойко Борисов в Брюксел е бил случайност. Писмото продължавало в стил "една жена каза...", продължи Ерменков и цитира части от писмото - "Комисията дочу, че са внесени промени, които може би, едва ли не, ще нарушат изискванията на закона".

Според Таско Ерменков е странно, че един висш чиновник се обръща към министъра на енергетиката във връзка със закон, предложен от депутати. "Може би такава е поръчката, може би във връзка с малката разлика между ПЕС и ЕНП", намекна Ерменков.

Истината е проста и елементарна, обясни той. "С промените, които вкарахме в комисията по енергетика ние не нарушаване, а хармонизираме българското законодателство с европейското. В газовата директива никъде не се говори за морски газопроводи, така че ние ги включваме в полето на действие", добави той. Втората идея на поправките в закона е да се уточни откъде започват отговорностите на България по отношение на газопровода "Южен поток", а именно там, където тръбата излиза на повърхността.

Ерменков увери, че се използват за пример аналогични газопроводи, например такива от Африка към Италия през Средиземно море. "Там става дума за африкански газ, а тук за руски - това не е основание да има разлика в законодателствата на съответните страни", настоя той.

Борислав Гуцанов коментира и отказа на Бойко Борисов да се яви на изслушване в комисиите, отнасящи се за случаите "Петното" и "Мишо Бирата". За пореден път Борисов демонстрира, че не зачита институциите, обясни Гуцанов и си пожела все пак, след като мине 1 април, лидерът на ГЕРБ да се яви пред депутатите и да бъде изслушан.

Гуцанов засегна и темата с обиколките, които от партията правят из страната във връзка с програма "Региони в растеж". Посетени са над 10 областни града, над 100 общини, а в срещите са участвали над 120 000 души, разказа той.

Заради Цветанов Борислав Гуцанов взема държавно обезщетение от 44 хил. евро

Държавата ще плати 44 хил. евро на семейството на депутата от Коалиция за България Борислав Гуцанов, става ясно от съобщение на Министе...

"Заделени бяха 500 милиона лева - нашата цел е да видим как се усвояват и какво да направим за следващата година, защото това е най-бързият и ефективен начин да се задвижи напред икономиката по места, а с това и държавата изобщо", коментира Борислав Гуцанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика