Гълъб Донев: Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, предстои спад

1274
Гълъб Донев: Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, предстои спад
Снимка: БГНЕС

„Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега с в плато и предстои спад“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ служебният министър-председател Гълъб Донев ден преди откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

„Политиките, които са провеждат, са на база заложените в бюджета от редовното правителство. Служебното няма вина за това дали дългът скача, лихвените проценти се покачват, или инфлацията се покачва или спада. Това, което служебното правителство направи, е да успокои темпа на нарастване на инфлацията“, подчерта той.

Донев: Част от ГКПП "Капитан Андреево" ще стане стратегически обект за националната сигурност

Част от ГКПП "Капитан Андреево" ще добие статут на стратегически обект за националната сигурност. Това обяви служебният премиер Гълъб Д...

Според него усилията на служебния кабинет и на министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков са довели до пускането на газовата връзка с Гърция на 1 октомври и допълни, че това е основната причина за спада в цената на синьото гориво.

Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лв./MWh, над който бизнесът настояваше за получаване на компенсации „Това е резултат от усилията и прозрачните процедури за доставка на природен газ. Всички участници ни предоставят по-евтини цени. Цената на газа пада с малко в световен мащаб, а при нас – в пъти. Трябва да се работи, а не само да се говори“, категоричен е той.

„Служебното правителство имаше ролята да вкара държавата в контрола на границата на „Капитан Андреево“. Ако държавата не беше влязла в своите правомощия, щяхме да имаме проблем с влизането в Шенген. Служебното правителство показа как се действа, а не само да се говори“, обясни служебният премиер. Проблемът с Капитан Андреево беше посочен още миналата година, припомни премиерът. „Още през 2011 година България е обявила готовност за влизане в Шенген. Днес Европейският парламент препоръча на Европейския съвет да вземе решение за членството на България и Румъния. Сега топката е при политиците. Има песимистично настроени лидери в ЕС, които прехвърлят решението заради вътрешната политика“, посочи Донев.

„Остатъчният ресурс на изтребителите МиГ-29 не може да осигури времето между 2023 година и 2025 година, когато ще пристигнат първите F-16. Трябва да осигурим охраната и затова изпратихме запитване за изтребители втора ръка“, коментира Донев. Според служебния премиер нямаме достатъчно годно оръжие, което да предоставим на Украйна и уточни, че за се да се изпрати, веднага след това трябва да бройките да се попълнят. Министър-председателят подчерта, че заплаха към страната ни заради войната в Украйна в момента няма.

Служебният кабинет ще одобри безвъзмездна хуманитарна помощ за Украйна

Служебното правителство ще одобри на редовното си заседание в сряда безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна.  П...

В заключение премиерът добави, че за първи път поръчителите на купените гласове на изборите на 2 октомври, а не само купувачите ще бъдат с повдигнати обвинение за нарушаване на избирателните права. Според Донев изборите са били честни и изрази надежда да не стават чести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика