"Хартиената коалиция" бойкотира дебата за връщане на бюлетините

4253
"Хартиената коалиция" бойкотира дебата за връщане на бюлетините
Снимка: БГНЕС

Само депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се явиха на заседанието на парламентарната комисия по електронно управление, в която се проведе публична дискусия, посветена на промените в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини.

В началото на дебата председателят на комисията Калина Константинова от ПП съобщи, че единствено депутати от нейната политическа сила и от ДБ са се появили, за да участват в обсъждането. Това означава, че липсват представители не само на станалата известна като "хартиена коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП, но и на "Възраждане" и БВ, които иначе се противопоставят на връщането на бюлетините. Припомняме, че текстовете, внесени от социалистите, вече бяха приети на първо четене в пленарна зала.

"Дори да няма кворум, заседанието може да се проведе, стига да няма гласуване или да се приемат актове. Необходимо да се проведе обсъждане, да дадем думата на институциите и гражданския сектор. Преди първо четене такова обсъждане не се случи в никакъв формат", заяви Константинова и даде думата на гостите. 

Светозар Колибарски, наблюдател и консултант за 2 международни организации и "Института за развитие на публичната среда" изрази задоволството от срещата, която определи като стъпка в правилната посока за нормализация на процеса по изменение на изборните правила. Според него обаче обсъждането е недостатъчно и ненавременно. Той подчерта, че измененията в изборните правила трябва да се правят не по-малко от година преди избори - това гарантира стабилност на електоралната рамка.

Камелия Нейкова от ЦИК припомни становището на комисията, което бе представено пред правната в 47-ото НС, където имаше аналогичен законопроект. ЦИК продължава да смята, че ако бъде въведено алтернативно гласуване, по избор с хартия или с машина, е добре данните от хартиения вот да не се сумират от СИК с тези от машинния, като тези от машините да се отчитат въз основа на протокола от нея. Причината е, че на 4 април е имало множество технически грешки при сумиранията в СИК.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов посочи, че след изборите през юли 2021 г. комисията е извършила контролно преброяване на протоколи и е установила, че където съществуват грешки, те са следствие на неправилно записване от членове на СИК. Той даде пример "приплъзване" - вместо в едно поле преференцията е отразена в съседното.

Войнов посочи, че след медийните сигнали за три секции с големи разлики между отчетените резултати от машинното гласуване и контролното преброяване на разписките през ноемврийските избори. "ЦИК изиска разписките и извърши преброяване - грешката е в СИК. На едното място вместо 10 гласа е записано 110 гласа. И в трите секции броят на контролните разписки отговаря на отчетения резултат от машинния глас", отчете Войнов. 

В залата бе изчетено и становище на Обществения съвет към ЦИК, които също изразяват опасения от сложността на отчитане на резултатите при смесен вот с машина и хартия. Той настоява и преброяването да е в РИК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика