Христо Иванов: БСП са се объркали да нападат мен

11050
Христо Иванов: БСП са се объркали да нападат мен
Снимка: БГНЕС

Сбъркан е адресът на атаката към мен от БСП - не министърът е инициирал споразумението на България с Международния наказателен съд. Това заяви правосъдният министър в отговор на въпрос по време на брифинг в министерството, посветен на новия законопроект за промените в Закона за съдебната власт, предаде БГНЕС.

Благодаря на главния прокурор за това, което главна прокуратура публикувала на страницата си, продължи той отговора си. Има 14 страни-членки на Международния наказателен съд, които имат такива споразумения и всички те са запазени в тайна, подчерта той. Тази практика е въведена след убийството на 11 свидетели по конкретен процес. Залогът за запазването на тази конфиденциалност, което е изискване на Международния наказателен съд, е човешки живот и националната сигурност, подчерта министър Христо Иванов. Правенето на такива политически изказвания от страна на депутатите на БСП е абсолютна безотговорност, смята той.

БСП нямат позиция по съдебната реформа и тази атака маскира липсата й, заяви министърът. Искам да призова към отговорно отношение към тази материя, няма искане за конкретни лица по него, става дума за рамково споразумение и затова искам позиция от страна на БСП по същество, за да видим колко отговорно е тяхното поведение към съдебната власт, е неговото мнение.

Христо Иванов се спря на ключови моменти от подготвения законопроект за промени в Закона за съдебната власт.

С този законопроект предлагаме решения за довършване на организацията на ВСС, правим голяма стъпка към въвеждане на съдийското самоуправление, предлагаме реформа на кариерния процес, реформа на системата на атестиране, посочи министърът. Както и реформа на командироването, правим предложения за реформиране на прокуратурата и да видим национална дискусия за това, без да се фокусираме излишно върху фигурата на главния прокурор, продължи той. Предложили сме промени при фигурата на съдебния заседател, както и елементите за преминаване към електронно правосъдие и др. Смятаме, че този законопроект ще бъде стъпка към излизане на България от мониторинга на ПАСЕ и на ЕК. Предвидили сме финансиране за разработването на материали по ОП "Добро управление", ще има финансиране за целия комплекс от дейности. Водим усилени разговори със Световната банка, която ще ни партнира в много от тези области, заяви Христо Иванов.

Днес този законопроект е публикуван, престои поне месец обсъждане преди внасянето му в МС. Ще поканя всички заинтересовани лица, представители на институции и граждани, подчерта министърът. Ще обобщим тези становища и ще започнем тематични дискусии по тях. Не очакваме НС да бави приемането на законопроекта, изрази надежда Иванов. Законопроектът е плод на работата на политическото ръководство на Министерството на правосъдието и за това не бива да има никакви спекулации, добави той.

Важна част от съдебната реформа са условията на работа и смятам, че заплатите трябва да се обвържат с възнагражденията в съдебната система, смята Христо Иванов.

Искаме да има повече аргументация при внасяне на предложения от страна на депутатите за нови членове на ВСС. Разширяват се правомощията на Общите събрания на съдилищата, уточни министърът. Увеличаваме обхвата на конкурса за влизане в системата - въвеждаме тестове по европейско право и правото по правата на човека, ще има и есе като допълнителен материал, върху който ще се прави събеседването, каза той. Ще бъдат въведени и психологически критерии за оценка на магистратите, с необходими умения за комуникация с хора.

Проверките за почтеност ще бъдат извършвани от инспектората към ВСС, заяви по време на брифинга Петко Петков, зам.-министър на правосъдието. Проверката за конфликт на интереси и за имотно състояние ще бъдат извършвани на едно място, добави той. Въвежда се разширение на обстоятелствата, които ще подлежат на деклариране - скъпи произведения на изкуството, бижута, форми на подаръци и такива, които са замаскирани под формата на покупка. Основната причина да бъдат декларирани пред един орган е, че имотното състояние и конфликтът на интереси обикновено са свързани, подчерта Петков. Ще има нова специализирана администрация към инспектората на ВСС, които ще се занимават с тези дейности и анализи. Всяка година ще бъде извършван независим одит дали се спазва методиката при тези проверки. Такива проверки за магистрати ще се правят по сигнал и по медийни публикации, посочи Петков. За първи път се предвижда дефиниция за основания за дисциплинарно уволнение.

Предлагаме модел за децентрализация на прокуратурата, ще се отчита и резултата от конкретните дела при прокурорите, продължи министър Христо Иванов. Изборът на съдебните заседатели е непрозрачен процес - ще се въведат още правила и изисквания към кандидатите. Разширява се кръга от институции, където ще се провеждат стажовете на юристите, поясни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика