Христо Иванов призовава прокурорите и следователите "да се разграничат от статуквото на Гешев"

3293
Христо Иванов призовава прокурорите и следователите "да се разграничат от статуквото на Гешев"
Снимка: БГНЕС

Председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов се обърна в специална позиция към прокурорите и следователите, които ще участват на Националното съвещание на прокурорите и следователите в България. То ще се проведе утре, 24 август, от 11:00 часа в резиденция "Бояна", а темата му е: "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз".

"Съвещанието се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10.08.2020 г. по повод опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск", се казва в съобщение на държавното обвинение за събитието.

Германски депутат: Системата в България е пропита от корупция

Борисов се опитва да запази властта си, приближени нему олигарси контролират медиите, а съдебната система е подчинена на неговите интер...

Още преди въпросната декларация, Комисията по журналистическа етика се произнесе относно позиция на прокуратурата заради материал на Борис Митов за Радио "Свободна Европа", касаещ прокурор Боряна Бецова. Какво се казваше в позицията на Комисията по журналистическа етика, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Според Христо Иванов обаче, на съвещанието главният прокурор Иван Гешев ще обяви сегашните протести срещу властта, които настояват и за неговата оставка, за атака срещу прокуратурата и нарушение на чл. 7 от Договора за ЕС. "Не ставайте съучастници в целия този позор и беззаконие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а ако отидете – не мълчете. Но, дори и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете друг начин да се разграничите от статуквото на Гешев. Бъдете преди всичко свободни граждани!", казва Иванов.

"Свикани сте от главния прокурор Иван Гешев като статисти за поредната негова пропагандна акция и опит за демонстрация на сила. Реално, ще бъдете употребени от един все по-нетърпим за преобладаващата част от общественото мнение човек, който води маниакална политическа война за сметка на върховенството на закона и професионалното достойнство на българските прокурори и следователи. Това събрание не се различава по нищо от опита на Движението за права и свободи да отбранява „Росенец“ зад гърбовете на своите привърженици, или от сборището, организирано от политическа партия ГЕРБ, за да прикрие банкрута на своето управление. И трите мероприятия са форма на отчяна защита на един прогнил модел на корупционно управление. Вие сте събрани, за да послужите с лицата и професионалните си биографии като като жив щит за този модел, докато огромното мнозинство български граждани искат неговото премахване", предупреждава Иванов в позицията си.

Според него, при сегашното положение в прокуратурата няма плурализъм на мнения и позиции. "Гешев ще твърди, че Ви е събрал в защита на независимостта на прокуратурата. Но всички знаем, че ценността, която сте събрани да отбранявате, е безконтролността на главния прокурор, който не подлежи на демократична отчетност и спрямо когото няма ефективни механизми за търсене на дисциплинарна или наказателна отговорност. При докладите на главния прокурор в парламента въпроси не се задават, а възможните изслушвания в правна комисия не се провеждат. Заседанията на прокурорската колегия във ВСС протичат като училищна физзарядка, при която всички пеят и гласуват с един глас – този на главния прокурор. А Вие знаете и нещо друго – обратната страна на тази безконтролност е почти пълната ликвидация на независимостта на отделния прокурор, която е заменена от командно-административен тоталитаризъм и тежка кариерна зависимост", казва още Иванов.

Ченалова: От Европа мълчат - като Караянчева

”Вътрешната политика си е ваша работа”- така звучи в общи линии позицията на германското посолство след вчерашния протест. ...

"На ваш фон Гешев ще се бие в гърдите за своята лична “война с олигархията”. Но за все повече хора е ясно, че това е една лъжа. Дори и когато клиенти на прокуратурата стават хора, които отдавна е трябвало да бъдат разследвани, това се прави селективно и по начин, който няма нищо общо с правосъдието. Следствените действия се превръщат в дивашки пропагандни акции, които не само не обслужват целите на НПК, но често нарушават Наказателния кодекс и Конституцията и обричат тези дела на провал в съда и поредни осъдителни решения в Страсбург. Никога не се дава анализ какво е възпирало прокуратурата да се заеме с тези хора досега. Дори и когато има очевидни факти за политическо и институционално покровителство и системна корупция, те демонстративно и упорито не се разследват. Има определен кръг лица във властта и около нея, за които е крещящо очевидно, че се ползват с имунитет от наказателно преследване, а държавното обвинение е превърнато в маша, с която те “удрят” свои конкуренти или опоненти. Определени имена могат да изпадат или попадат в този противозаконно привилегирован кръг, но самото му съществуване никога не се поставя под въпрос. А има и едно име, което неизменно го оглавява – Делян Пеевски", настоява Иванов.

Той казва, че се обръща към прокурорите и следователите в Деня за почит на паметта на жертвите на тоталитарните режими. А главният прокурор Иван Гешев също говори за този ден през официалния си профил в Twitter, като обобщи така: "Поклон пред всички българи, загинали за идеалите си!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика