Христо Иванов също не иска Цацаров да е с последна дума за всички сделки

5786
Христо Иванов също не иска Цацаров да е с последна дума за всички сделки
Снимка: БГНЕС

Естествено, че не съм доволен, че се концентрира толкова много власт на едно място и особено що се отнася до прокуратурата. Така правосъдният министър Христо Иванов отговори на въпрос дали е доволен, че се концентрира в ръцете на главния прокурор толкова много власт с внесените в парламента законови промени за ролята на прокуратурата при бизнес сделки, предаде БГНЕС.

Иванов каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисовпо тези въпроси и припомни, че коментарът му е: "Извънредно законодателство и придаване на нови функции към прокуратурата изисква много сериозна обосновка". "Не мога отрека предварително наличието на такива основния в тази конкретна ситуация, но ми се иска предложителите в НС наистина да обяснят как тези правомощия ще ни помогнат да се справим с казуса КТБ конкретно", заяви Иванов.

Лукарски не е съгласен прокуратурата да се меси във всяка сделка

Пресилено е - така икономическият министър Божидар Лукарски определи идеята прокуратурата да може да спира всяка бизнес сделка. Тази ид...

"Оттук нататък аз съм в очакване да видим повече мотиви и повече конкретика и какво очакваме да се случи с подобни правомощия и тогава вече да разговаряме малко по-информирано, защото сега говорим само принципно и не произвеждаме особен ефект", добави той.

Мнението на Христо Иванов беше подкрепено и от икономическия министър Божидар Лукарски още вчера (1 април). Според Лукарски е нормално когато става въпрос за национална сигурност при определени сделки прокуратурата да се меси, но не и да се меси във всички гражданско-правни отношения. Идеята е, че за целта има съд.

Припомняме, че казусът с концентрацията на власт в ръцете на прокуратурата и Сотир Цацаров тръгна след обявеното купуване за едно евро на "Виваком", "Дунарит", "Авионамс", НУРТС и ГАРБ. Компаниите бяха взети от белгийския гражданин Пиер Луврие, за когото има сериозни съмнения, че е свързан с руски олигархични кръгове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика