Христо Иванов: Въпросът не е да сменим Иван Гешев с друг, а да няма следващ такъв

2339
Христо Иванов: Въпросът не е да сменим Иван Гешев с друг, а да няма следващ такъв
Снимка: БГНЕС

Въпросът не е просто един да бъде сменен с друг, не е да сменим една фасада с друга фасада, а наистина в дълбочина да има промяна и да няма следващ такъв като Иван Гешев. Така Христо Иванов коментира въпроса със съдбата на главния прокурор и съдебната реформа по време на срещата с излъчения от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер Мария Габриел.

Мария Габриел обеща на ПП-ДБ: Освобождаването на Гешев е заявка за цялостна реформа

Христо Иванов подкрепя заявката на Габриел и сравни Гешев с уморен кон (ВИДЕО)

Това е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична ...

Христо Иванов отново подчерта колко е важно да се направи дълбочинна правосъдна реформа, така че да се гарантира независимостта на съдебната система, отчетността на главния прокурор и наличието на ефективна прокуратура. 

„Основният въпрос е дали става дума за поредния дворцов преврат, дали виждаме Иван Гешев бива сменен, както беше назначен - по някаква политическа интифа, да не кажа мандат. Или това е наистина начало на обновяване и дълбока промяна“, каза Христо Иванов.

 „Моето дълбоко убеждение е, че ние не можем да говорим за съществена реална промяна в прокуратурата, в правосъдието и в условията за законност в България, ако не говорим за амбициозни промени в конституцията, по конкретно модела на Висшия съдебен съвет и модела на ръководство на прокуратурата“, заяви лидерът на „Да, България“ в разговора между „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Габриел.

ПП-ДБ отказа подкрепа на Мария Габриел, но ще пита отново структурите си

ПП и ДБ отрекоха да има раздор между тях (ВИДЕО)

ПП и ДБ отрекоха да има раздор между тях. Така представители на двете формации коментираха думите на Бойко Борисов, че Христо Иванов е ...

Христо Иванов заяви, че големият въпрос за качеството на българската правосъдна система не е аритметичен между политическите сили в Народното събрание, а е невъзможността да се установи истинска справедливост в България. Затова отправи два въпроса към Габриел - какви конституционни промени предвижда ГЕРБ да инициира и подкрепи, и как ще осигури политически ресурс за тяхната промяна?

„Не е въпросът да се намерят определен брой гласове, за да се избере правителство. Не е въпрос на междупартийни междуличностни отношения, въпреки че това, за съжаление, избива на повърхността. Големият проблем е, че българската политическа класа не може да изпълни фундаменталното обещание да живеем в държава на правилата, основана на законност и еднакви правила за всички. Хората виждат безнаказано беззаконие, виждат нагла корупция и това ерозира възможността им да имат доверие както към политическата класа, така и към институциите“, коментира Иванов.

Христо Иванов обвърза въпроса с политическата заявка за промени с действителността, като припомни примера с поведението на общинските съветници на ГЕРБ във Варна и Пловдив, които не позволяват да се защити обществения интерес в Пловдивския панаир.

“Докато ние говорим сега за борба с корупцията, конституционни реформи и смяна на главния прокурор, например в Пловдив и Варна продължава да се развива сюжетът с Пловдивския панаир и не може да бъде спрян от нищо. Тази тема не може да бъде преборена и да се защити обществения интерес”, каза той.

Дори защитниците му вече не го искат - ето кои от ВСС настояват за сваляне на Гешев

След като членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев стана ясно и кои са точн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика