Христо Иванов за дигитализацията в Плана за възстановяване: Предлагат ни салата от клишета

3192
	Христо Иванов за дигитализацията в Плана за възстановяване: Предлагат ни салата от клишета
Снимка: Да България

Темата за дигитализацията е представена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост с куп клишета, с вече предлагани, но останали неизпълнени ангажименти и без конкретика за това какво точно и в какви срокове ще се направи. Това мнение изразиха участниците в дискусия, посветена на темата за дигитализацията в представения от Томислав Дончев план – съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, IT експертът във fintech сферата Боян Юруков, IТ предприемачът и експерт по електронно управление и киберсигурност Божидар Божанов и Ивайло Мирчев от Изпълнителния съвет на “Да, България”.

“За съжаление това, което Томислав предлага е още от същото - една салата от клишета”, коментира днес Христо Иванов.

Христо Иванов: В Плана за възстановяване липсва темата за енергийната трансформация

Проследих внимателно коментарите на Дончев и енергийната министърка за Националния план за възстановяване и устойчивост и нищо от казан...

Той определи дигитализацията на държавното управление и на администрацията като една от най-важните предпоставки за модернизацията на страната. Посочи, че става дума за промяна не само на комуникацията с институциите, а за прозрачност и по-добър контрол на процесите, по-голямо удобство и бързина за ползвателите на административни услуги.

“Фундаменталната и най-важната реформа за нас е именно въвеждането на модерно, бързо, удобно и ефективно електронно управление и създаване на среда в която всеки български гражданин и предприемач да може да се ползва в пълна степен от потенциала на дигиталните технологии, за да ръководи живота си. Това е най-голямата промяна, която ние искаме политически да реализираме и можем да го направим. Ние сме единствената политическа формация, която говори този език, която разбира този език, която има експертите затова и конкретните политики”, заяви Иванов. Той припомни, че в началото на кризата с COVID-19 “Демократична България” предложи конкретен план за 6-месечна ускорена дигитализация на страната.

“Ако имаше управление, което да може да разбере и да реализира този план, ние вече щяхме да го завършваме, сега нямаше да стои например въпросът за поредното затваряне на съдебната власт”, посочи Иванов.

“Томислав се провали като човек, който отговаряше за електронното управление. Това, което най-лесно и бързо може да направи е да подаде оставка. Ние имаме конкретен план. Ако сме ориентирани целево, можем да кажем - държавната администрация има 2 години, за да спре да използва хартия и да се дигитализира всичко. За да не звучи това като празни приказки, ние вече го правим. “Демократична България” има кметове в осем столични района, тези осем столични района имат собствени платформи за комуникация с гражданите. И това е направено без да сме във властта, без да сме в обществени поръчки, с доброволен труд. В момента сме предложили на част от Общинските съвети в страната приложение, с което те могат да гласуват и в тези пандемични времена то е много полезно”, заяви днес Ивайло Мирчев.

Христо Иванов: В Плана за въстановяване липсват иновациите

В представения миналата седмица проект на българския план за възстановяване и устойчивост липсва ясна и смела голяма цел, към която стр...

IT предприемачът Божидар Божанов коментира, че така предложения план не отговаря на шаблона на Европейската комисия - липсва яснота, няма цели, не са посочени срокове за изпълнение и т.н., и само са нахвърляни неща, които вече би трябвало да са направени или в процес на изпълнение. Този план може да бъде отчетен като изпълнен, просто като се приложат 7-8 документа за обществени поръчки, защото няма как да се измери дали е изпълнен, посочи той. Според него един от най-важните аспекти е необходимостта от инвестиция в хора - от обучаване на администрацията, но и тя да се структурира по нов начин, включително със създаване на звена за управление на проекти, каквато е добрата практика от бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика