И МС одобри закупуването на нов изтребител за 1 млрд. лева

3141
И МС одобри закупуването на нов изтребител за 1 млрд. лева

След като по-рано този месец Министерството на отбраната даде "зелена светлина" за закупуване на на нов тип боен самолет, днес Министерският съвет също одобри придобиването на изтребител.

Освен нов многофункционален изтребител, ще бъдат закупени и два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на МиГ-29.

МО даде "зелена светлина" за купуването на нов изтребител

На заседание на Съвета по отбрана към Министерството на отбраната в края на миналата седмица е бил одобрен инвестиционният проект за пр...

Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Ненчев определи днешния ден като исторически за българските въоръжени сили. Тези три проекта се очаква да излязат приблизително 3 млрд. лв. За проекта за изтребител се разглеждат и два варианта – нови или втора употреба, а самият проект е за около 800 – 900 млн. лв. Става въпрос за една ескадрила, която според министъра е от 12 до 19 самолета.

За ВВС за вторият проект министърът обясни, че „касае малко по-мащабна дейност, която обхваща както смяна на някои от някои от двигателите, придобиване на 6 или 4 неизползвани и вероятно 4 или 6 използвани, но отремонтирани двигатели за МиГ 29”.

Николай Ненчев поиска ясно да каже, че няма никаква опасност авиацията да бъде приземена. „В резултат на всички усилия, които положихме в момента имаме достатъчно МиГ 29, които да изпълняват своите задължения по охрана въздушното ни пространство”, каза той. Под „достатъчно МиГ 29” той разбира 7 изтребителя. След извършването на процедурата ще имаме вероятно 12.

Новите изтребители на България - някъде там, в далечното бъдеще

Все още остава неясно кога България ще има нови изтребители. Причината за забавянето на гледането на проекта не е съвсем ясна. Той тряб...

Преди около две седмици военният министър Николай Ненчев заяви, че няма никакво забавяне от наша страна. „Както проектът за многоцелевия самолет, така и проектът за двата патрулни кораба и разбира се машините за Сухопътни войски, от които имаме изключително голяма нужда, ще бъдат внесени в следващите няколко дни в Министерски съвет”, посочи той тогава. Знае се, че за машините за Сухопътни войски проектът е за около 250 машини – бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени проектът е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка.

Днес министърът на отбраната обясни, че се касае за два проекта – единият е за 13 бронирани машини, а другият е много по-голям и мащабен проект – необходимо е да бъде преработен, ще бъде внесен и той на по-късен етап.

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com