И след промени в закона, гражданството срещу пари остава възможно

2662
И след промени в закона, гражданството срещу пари остава възможно
Снимка: БГНЕС

Спорните "златни паспорти" или даване на гражданство срещу инвестиция, остават възможни и след промените в Закона за българското гражданство, които бяха приети на първо четене, съобщава БНР.

Поправките предвиждат единствено - българско гражданство да не се предоставя срещу краткотрайни инвестиции. Преди дни Европейската комисия изпрати писмо до България, в което настоява да бъде променено законодателството, в противен случай срещу страната ни ще бъде предприета наказателна процедура. На свой ред правосъдният министър Десислава Ахладова уведоми комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, че България е предприела законодателни действия за премахване на режима за получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

След ЕК и ЕП с остра позиция по схемата "гражданство срещу пари"

Държавите членки трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти на ЕС, изискват евродепутатите. Не може да се търгува с европейското ...

Ахладова към ЕК:Премахваме режима за придобиване на гражданство срещу инвестиции

"Европейската комисия не е забранявала инвестиционното гражданство", заяви Йордан Цонев от ДПС, чието предложение беше прието гражданство да се придобива само при дълготрайни инвестиции и работни места, а да отпадне за краткотрайни инвестиции в държавни ценни книжа.

Цонев уточни какъв е призивът към България от страна на Еврокомисията:"Европейските ни партньори не са ни забранявали да имаме инвестиционно гражданство. Не. Никой не може да накара една страна да се лиши от този инструмент, а и Европейската комисия не го прави спрямо България. Прецизирането е едно, забраната е друго".

От БСП посочиха, че европейските институции наблюдават процесите у нас и така наречените "златни паспорти" трудно ще бъдат възприети от Брюксел. Крум Зарков каза: "В Европейската комисия, която следи този процес, разбират продавайки българско гражданство, продаваме европейско гражданство и нанасяме вреда на сигурността на целия Европейски съюз. Същата тази Европейска комисия и Европейски парламент ги оцени в последните месеци и няма жива сила, която да накара европейските институции да повярват, че това правителство и това мнозинство може да гарантира каквото и да било, камо ли спазването на закона".

Ще ни шамароса ли ЕК с наказателна процедура заради даването на гражданство срещу пари?

Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което изразява опасенията си по отношение на режима за предоставяне на гражданств...

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че законопроекта повишава критериите за придобиване на инвестиционно гражданство и не бива да бъде пренебрегнато, особено сега по време на пандемия:"Възможността за добиване на такова гражданство, особено сега в коронакризата и пандемията и възстановяването на икономиката на Европа, не трябва да бъде зачеркната тази възможност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика