Илияна Йотова призова за създаване на общ регистър за интеграцията на децата бежанци

1647
Илияна Йотова призова за създаване на общ регистър за интеграцията на децата бежанци
Снимка: БГНЕС

За създаване на общ регистър, с който да работят всички институции, които имат отношение към интеграцията на деца-бежанци апелира вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в Международната конференция „Пътят на мигрантите – проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“. Форумът се провежда в София под патронажа на българския вицепрезидент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Илияна Йотова фокусът трябва да бъде насочен не само към квалификацията на обучителите, които работят с децата-бежанци, но и към съдържанието на самото обучение, което не е само език, а и култура, ценностна система, българските закони и Конституцията.

Йотова: С Полша имаме общи интереси, които трябва да отстояваме

България и Полша имат общи интереси, които да отстояват заедно. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на работна среща по и...

Вицепрезидентът препоръча при приемането на заключителния документ на конференцията да се акцентира и на работата с българските образователни институти, защото често учители и родители отхвърлят децата бежанци. „Част от разрешаването на проблемите с интеграцията на децата минава през спешната необходимост от промяна в Дъблинското споразумение“, посочи Илияна Йотова.

Необходимо е по-гъвкаво законодателство за събиране на семействата в една страна, заяви вицепрезидентът, защото по думите й „Дъблин е регламент, който не може да отговори на реалностите, на предизвикателствата и поставя в неравностойна ситуация всички държави от външната граница на ЕС“. Боксуването на тази реформа пряко влияе и на интеграционните процеси, подчерта вицепрезидентът.

Сред препоръките, които направи Илияна Йотова, бе и тази за изпращането на специалисти в зоните на „горещите точки“, за да се окаже навременна помощ на децата. За една от най-уязвимите групи – непридружените деца, интеграционните процеси биха имали най-голямо значение, отбеляза вицепрезидентът.

Към февруари 2017 година непридружените деца, които не са обхванати от нашата образователна система са 972 от 1380 и това е по официалната статистика на ДАБ за потърсилите закрила, посочи Илияна Йотова. Непридружените деца изчезват от приемателните центрове след регистрация, стават лесна жертва на трафиканти и лесно се радикализират, попаднали в неподходяща среща и при липса на грижи и образование, отбеляза Илияна Йотова.

Илияна Йотова: Хората не вярват в политиците, смятам да променя това

Най-голямото предизвикателство днес е да се спечели доверието на българите, които се умориха и не вярват на никого. Това каза вицепрез...

Вицепрезидентът посочи, че само в Германия за миналата година са изчезнали 9 хиляди регистрирани деца. „Оставаме с усещането, че се лутаме в лабиринта от възможни политики, забравяйки, че зад всичко това стоят хиляди лица на човешката трагедия, най-грозното, от които без съмнение е трагедията на децата-бежанци“, заяви вицепрезидентът.

В Международната конференция, организирана от Синдиката на българските учители, участват министърът на образованието Николай Денков, директорът на Европейския синдикален комитет за образование Сюзън Флокен, както и експерти от Гърция, Испания, Италия, Македония, Румъния, Сърбия и Хърватия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика