Историческа среща между групите за приятелство на парламентите на България и Македония

904
Историческа среща между групите за приятелство на парламентите на България и Македония
Снимка: БГНЕС

Историческа среща след 11-годишно прекъсване между групите за приятелство на парламентите на България и Македония се състоя в Народното събрание.

Делегацията на Групата за приятелство Македония – България, водена от заместник-председателя на Събранието на Република Македония Фросина Ташевска-Ременски се срещна с народните представители от Групата за приятелство България – Македония в 44-тото Народно събрание.

В братска България имате и винаги може да намерите много приятели и поддръжници. Македония е в сърцето на всеки един от нас, затова много се радваме, че след 11-годишно прекъсване най-после Групата за приятелство с Македония ни е дошла на гости, каза депутатът от ОП Борис Вангелов, който е и председател на Групата за приятелство България-Македония.

„Не е много приятен фактът, че трябва да минат цели 11 години докато направим такава визита. Искрено се надявам, че парламентарното сътрудничество между нашите две държави-най-близки на света, ще продължи и през следващите години и ще бъде много по-интензивно“, заяви Вангелов.

„Отношенията между България и Македония навлязоха в нова ера и фаза, в която ние най-после трябва да построим инфраструктурните обекти между двете ни държави, да изградим коридор номер 8, да отворим нови пропускателни пунктове, да изградим железница, да тръгне търговията от Черно до Адриатическо море, защото това ще бъде от полза за България, Македония, Албания“, изтъкна Борис Вангелов, цитиран от БГНЕС.

Той коментира още, че сътрудничеството в сферата на науката и отбраната между двете държави е напреднало.

От своя страна заместник-председателят на Събранието на Република Македония Фросина Ташевска-Ременски заяви, че след 11 години се радва, че се навлиза в нова фаза на отношенията между двете страни. „С това да докажем и покажем, че можем нашата генерация политици може да направим добро за гражданите на двете държави и за региона“, заяви тя.

„Отворихме сериозни процеси, които бяха теми табу в нашите общества. Македонският парламент и македонското правителство работят за развиването на добросъседските отношения между двете държави“, посочи Фросина Ташевска-Ременски.

Тя подчерта, че председателството на Съвета на ЕС от страна на България е значим период за Македония, защото страната има силна поддръжка от България за отваряне на пътя й към Европейския съюз и НАТО.

„Благодарни сме, че след 11 години имаме възможност да отворим много по-широко сътрудничеството с парламента и останалите институции. Трябва да коригираме грешките там, където сме грешили и да градим мостове на сътрудничество“, каза още заместник-председателят на Събранието на Република Македония.

Историята трябва да оставим на историците, а ние като политици трябва да се трудим гражданите ни да имат по-добър живот, каза от своя страна Горан Мисовски, член на партия НСПД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика