ИТН е спечелила изборите с най-малко вложени средства в кампания

2857
ИТН е спечелила изборите с най-малко вложени средства в кампания
Снимка: БГНЕС

Общо 6,7 млн. лева са изхарчили седем от кандидатите в кампанията за Народно събрание преди изборите, проведени на 11 юли. Шест от тях имат представителство в парламента.

Всички 24 участници в изборите – 15 партии, 8 коалиции и 1 инициативен комитет, са подали в срок отчетите си, съобщиха от Сметната палата. Общият размер на направените дарения е 441 275 лв.

„Сметната палата започна одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за Народно събрание на 11 юли 2021 г.,  в случаите, когато са над 1000 лв.“, сочи още информацията от одитната държавна структура.

Внимателен преглед на партийните отчети, съпоставен с информацията от Министерството на правосъдието за изплатени субсидии, сочи при някои кандидати доста сериозни разминавания. Разлики има в чисто математическите сборове например между декларираните в екселска таблица дарения и тези, които са вписани в PDF-отчетите. На места не става ясно защо приходите от субсидии и дарения са по-малко, а разходите в предизборната кампания – повече. За някои участници с малко повече упорство може да се открие причина за разминаванията, за други - не  Така, че Сметната палата наистина ще има работа с отчетите.

Коалицията ГЕРБ-СДС е с най-сериозен разход за последната кампания, който възлиза на 2 155 898 лв. Субсидията й, изплатена за два периода – между 1-ви и 3-ти април и между 4-ти април и 30-ти юни, е на в общ размер 1,7 млн. лв. За сметка на това обаче изплатената й субсидия за периода януари-март е на стойност 2 263 151 лв.

Неочаквано на второ място по харчове се нарежда коалицията „Демократична България“ (ДБ), която се състои от  партиите „Да България“, ДСБ и „Зелено движение“.

Ето как само преди месеци Слави Трифонов коментира дарение на ГЕРБ от партийната им субсидия

"Има такъв народ" обяви вчера, че дарява партийната си субсидия от миналите избори на пожарната и на семействата на загиналите горски п...

Данните от правосъдното ведомство сочат, че ДБ е получила два транша субсидии за един и същ период – 4 април-30 юни. Единият е за 215 936 лв., платени изцяло на ДСБ. Другият е за сумата от 367 092 лв., от които 280 717 лв. са платени на „Да България“, а останалите - на „Зелено движение“.

Отчетът на ДБ пред Сметната палата обаче сочи общо набрани 1,7 млн. лв., от които 1 548 028 лв. предоставени от коалицията. Получените като дарения средства не покриват разликата. Физически лица са спонсорирали демократите с 69 350 лв., а самите кандидат-депутати – с 91 169 лв. Вложената в предизборната кампания сума възлиза на 1 669 536 лв. общо - около два пъти и половина над сбора от субсидиите и даренията.

„БСП за България“ има субсидии от 988 916 лв. за периода от април до края на юни. За изборите коалицията е предоставила 915 931 лв. Физически лица са й дарили 77 650 лева, а кандидат-депутатите – 191 073 лв. Похарчените са с над 4 хиляди лева по-малко от набраните.

На четвърто място по вложение в предизборната кампания се нарежда коалицията „Български патриоти – ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ“, която не можа да прескочи 4-процентната бариера, за да изпрати свои представители в Народното събрание. Механичният сбор от субсидиите на трите структури, получени от правосъдното министерство, е 704 056 лв. Имат само едно дарение за 3700 лв. от Борис Ячев.

За разходи в последните избори от коалицията са предоставили сумата от 1,1 млн. лв. като собствени средства.

Три формации извън парламента ще получават партийни субсидии

Общо три политически формации извън влизащите в парламента ще получават партийна субсидия, сочат окончателните данни на ЦИК. Българскит...

Субсидията на ДПС от периода април-юни е на обща стойност 669 433 лв. В последните избори партията на Ахмед Доган е похарчила 755 066 лв. предимно за медии и реклама. 132 242 лв. е разходът на ДПС за публични събития и концерти.

В „Изправи се! Мутри вън!“ са получили като субсидия 197 551 лв. постъпленията от дарители физически лица имат 78 917 лв., а от кандидат-депутати – близо 108 хиляди. Пред Сметната палата отчитат набрани близо 385 хиляди лева.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е със субсидия от 136 223 лева. Физически лица са дарили 123 500 лв., а кандидат-депутати – 12 000 лв., членски внос – 13 761 лв. Разходите им възлизат на 224 308 лв. и по този показател се класират на последно място сред партиите, които имат народни представители. Въпреки че са с най-нисък разход за предизборната кампания, те са на първо място по брой депутати.     

Припомняме, че от ИТН още след изборите обявиха, че ще вземат само по 1 лв. на получен глас, вместо по 8 лв., както е по закон.  

Припомняме също, че по-рано партийните субсидии се изплащаха от Министерство на финансите, а с едни от последните промени в Изборния кодекс това стана задача на правосъдното ведомство. Право на субсидия имат всички партии, които са получили над 1% на последните парламентарни избори, както и всички коалиции, минали 4-процентната бариера. Така, за трите месеца - от 4 април до 30 юни 2021 г., субсидиите, които изплати Министерството на правосъдието, са на обща стойност 4 379 428 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика