ИТН: Президентът няма нищо общо с идеята за референдума

1159
ИТН: Президентът няма нищо общо с идеята за референдума
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не е знаел за идеята на "Има такъв народ" за подписката за референдум с въпрос дали България да стане президентска република. Това обявиха от партията на Слави Трифонов на пресконференция в четвъртък и добавиха, че държавният глава няма "нищо общо".

"Не съм се виждал с него. Откакто е президент, може би сме се виждали веднъж – преди много време. Не сме водили никакви разговори по отношение на тази наша идея. Това е наша отдавнашна идея, която е свързана с мажоритарните избори. Президентът не знае за тази наша цел, няма никакво участие. Той си води Президентството, а ние – това, което мислим, че е правилно. Гарантирам, че няма общо с тази история", каза лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов за пълната субсидия: А забравихте ли, че върнах 4,5 млн. лв. на бюджета?

"Аз съм много щастлив, че вие не ми задавате въпроса как така върнах 4,5 млн. лв. на държавния бюджет. Има ли някой, който да го е прав...

"Преди години имаше посланик на САЩ, с когото се уважавахме много – Джон Байърли. Той направи един голям жест – подари ми да летя със самолет F-16. Имаше няколко самолета у нас с военни пилоти. Аз отидох в базата до Пловдив и когато се появи тогава президентът, той беше шеф на ВВС, не го познавах. Всички се изпънаха, като го видяха, и застанаха в една поза. Проявиха голямо уважение към него. Казаха, че това е военен пилот, който е бил в САЩ и е правил неща, които другите пилоти не са можели. После му казах, че според мен трябва да се занимава с политика", добави председателят на ИТН.

Попитан коя е тази фигура, която да е президент на президентска република - дали Борисов, Пеевски, Радев, Христо Иванов или някой друг, Трифонов отвърна пред журналистите: "Трябва да изброите още 8-9 милиона души. Откъде да знам аз".

Той определи като "съвпадение" стартиралата подписка с началото на предизборната кампания. "За да се проведе референдум, има известни предварителни действия и процедури и те съвпаднаха. Какво да направя, че този парламент не можа да направи нищо?", попита реторично Слави Трифонов.

Той, Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев от ИТН няколко пъти повториха, че не става въпрос за референдум за президентска република, а за обществено допитване дали гражданите искат свикване на Велико Народно събрание.

Според Йорданов въпросът каква точно президентска република може да има в България, ще дойде на дневен ред, ако референдумът бъде успешен и се стигне до Велико Народно събрание. "И при двата варианта на президентска република (президентска и полупрезидентска) има по-детайлно и стриктно разделение на трите власти, защото сега не е така. Изпълнителната власт практически контролира законодателната", каза зам.-председателят на партията.

8,5% за ИТН - Слави Трифонов поръча проучване от Ipsos

Слави Трифонов и "Има такъв народ" представиха социологическо проучване, което са поръчали на международната агенция Ipsos и според кое...

"Стремим се към 400 хиляди подписа, на миналия референдум имахме много повече - ще се стремим и сега да е така. Това няма общо с парламентарните избори, където имаме под 100 хиляди", коментира Трифонов.

Възможните партньори на ИТН

Лидерът на "Има такъв народ" заяви, че ако ИТН влязат в парламента, няма да се коалират с никого.

"Мисля, че човек, който сгреши, е достойно да си го каже и да поиска извинение. Аз смятам, че промяната в резултатите на ИТН е свързана с неудовлетворени очаквания, които е имало към това, което хората са ни възложили", коментира той краха на последния вот за Народно събрание, когато формацията събра едва 3,83% и остана извън парламента.

"Нямахме възможност да направим правителство, когато спечелихме изборите, защото партиите отказаха публично да ни подкрепят. В следващия парламент можехме и сте свидетели на това, което се случи. Ако влезем в следващ парламент, ще направим всичко възможно да е работещ парламент, а не като този, който сега приключи", добави Трифонов и каза, че ще има време да размисли дали да се кандидатира за депутат.

Той си обяснява загубата на гласове от 24% през април 2021 г. до 3,8% през октомври 2022 г. с това, че "имаше сериозен анти-ГЕРБ момент у хората, които гласуваха". "Петков и Василев привлякоха внимание от служебния кабинет, заради историята си и харизмата си заеха основната позиция анти-ГЕРБ. Хора, които можеха да гласуват за други партии, гласуваха за ПП, защото станаха по-интересни заради това, че са нови. Както аз и моите колеги бяхме толкова интересни", каза Трифонов.

Сценарист на Слави вярва, че българинът ще избере по-добре Велико народно събрание от обикновено

Сблъсквайки се с политическата класа измислихте да се свика Велико народно събрание (ВНС)? Не измислям по-добър начин, вярвам в колекти...

Тошко Йорданов дори заяви, че изпитва "съмнения дали резултатът ни е бил 3,8%". "Защото видяхте какви реплики си размениха Кирил Петков и Георги Свиленски: "Ще си вдигнете резултата, ако оттеглите предложението за хартиената бюлетина"", припомни той размяната на реплики между лидера на ПП и Свиленски от БСП в Народното събрание.

"Не съм чувал и виждал Борисов от много години – откакто беше главен секретар", добави още Трифонов, а Кирил Петков нарече "лъжец".

"Ние сме по-скоро десни. Беше много сложно с БСП и с ПП, които са много леви. Ние сме по-скоро дясно ориентирани. Не очакваме социални помощи, сами си движим живота. Най-логично е да сме близки с десните партии", добави Слави Трифонов.

За имуществената декларация

Трифонов бе запитан за това защо чак сега реши да подава имуществена декларация (по закон), след като вече два пъти не го направи. "Тъй като дълго време се представям по телевизията и е видимо как си изкарвам парите. Обект съм и на жълтини. Но взех решение, което не е правилно – да не подавам декларация. Когато не се подаде декларация, се плаща глоба и това активизира органите. Правени са ми проверки, доколкото знам и в момента продължава да ми се прави проверка. Органите, които трябва да знаят, знаят. А сега ще знаят всички. Крайно време е да постъпя чисто законно, извиних се и по смисъла на закона всичко ще бъде ясно в рамките на установения ред", каза той.

За Северна Македония

След случая с пребития македонски българин Християн Пендиков, темата за РСМ беше повдигната и на пресконференцията на ИТН. Припомняме, че "Има такъв народ" обявиха формално, че вдигането на ветото за еврочленство на Скопие е основната причина за излизане на партията от управленското мнозинство. Това впоследствие доведе до падане на кабинета "Петков" с вот на недоверие.

Легален ли е въпросът за референдума, предложен от партията на Слави? (ВИДЕО)

Представители на "Има такъв народ" внесоха уведомление в Народното събрание за стартиране на подписка за иницииране на национален рефер...

Попитан дали ИТН все пак носи отговорност за сваляне на ветото, тъй като външен министър тогава беше Теодора Генчовска от партията, Трифонов каза: "Въпросът ви е абсолютно лишен от информация. Нашият външен министър беше напълно заобиколен – Петков беше направил паралелен външен министър, който преговаряше с РСМ, без да информира нашия външен министър и мен. Това е основната причина, заради която той вече не е министър-председател. Мразя да казвам „Аз нали ви казах“, но ето че така стана".

"Тези, които свалиха ветото, са ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ, а и БСП с тяхното неучастие. Сега БСП се правят на духовни водачи. Ние бяхме против свалянето на ветото. Единственият начин да накараме северномакедонците да слушат, беше като не им пада ветото. Трябва да се върне ветото – това е задължително, ако има такава възможност. Това е единственият механизъм, за да въздействаме на антибългарската кампания в тази страна, която вече придобива чудовищни размери", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Глушков има нов заместник в Министерството на спорта - служител в ООН

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

"Не намираме искрени партньори": Партията на Цветанов няма да участва на изборите

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com