ИТН са съгласни с програмата, ще мислят за Бойко Рашков

2516
ИТН са съгласни с програмата, ще мислят за Бойко Рашков
Снимка: Actualno.com

ИТН са съгласни с програмата, ще мислят за Бойко Рашков. Това стана ясно от изявлението на представителите на ИТН след среща с БСП за третия мандат. 

"Смятам, че егото, самолюбието, трябва да го оставим на заден план. Основното е да се съберем", заяви Ива Митева. 

Тя поясни, че по време на разговорите с БСП са разговаряли и са се обединили около това, че това законодателство трябва да се приеме. "Ние днес ще подкрепим законопроекта на първо гласуване в Комисията по конституционни и правни въпроси с всички наши забележки и възражения. Ще настояваме да се проведе обществено обсъждане, както са направили предложение другата седмица. Надявам се другата седмица законът да бъде приет на първо гласуване в пленарна зала. Ще подкрепим и процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ. За това настояваме още от януари месец. За това ще подкрепим процедурните правила, в тях има ясно разписани срокове и процедура. Надявам се да бъде избран най-достойният кандидат. Процедурата за това се гласува в Народното събрание. Ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но смятаме, че записването на конкретно име противоречи на смисъла на приемането на тези процедурни правила и го обезсмисля", заяви Ива Митева. Тя заяви, че между първо и второ гласуване по Закона за КПКОНПИ ще постигнат добър и работещ законопроект. 

Тя заяви, че ИТН не са против Бойко Рашков, но въпросът ще бъде обсъден. По думите й името му остава на масата, но то трябва да бъде внесено. Тя призова да не се предрешава процедурата. 

Митева коментира, че според тълкувателно решение на Конституционния съд липсва срок от връчването на мандата до определянето на кандидата за министър-председател, като след това, ако бъде връчен мандата на премиера - срокът е 7 дни. "Тук в момента срокове не текат", заяви още Митева.  

Стана ясно, че персонален състав не е обсъждан. От ИТН смятат, че всеки депутат може да спекулира с тази тема, като те отчетоха, че предложението за Асен Василев не е на "Продължаваме промяната", а на Радослав Рибарски. "Не сме слагали червени линии", каза Тошко Йорданов.

"Започнахме разговорите с програмата, предложена от БСП. Мога да кажа само, че тя като съдържание до голяма степен припокрива коалиционното споразумение, което имахме подписано, когато бяхме като коалиция. Ние в програмата нямахме големи различия. Имахме, разбира се, някои разминавания ,тъй като тя е правена без нас, внесохме някои наши предложения", каза още Йорданов. 

ИТН определиха разговора с БСП като конструктивен и смятат, че управленската и законодателна програма се припокриват с техните искания. Сред приоретитете на ИТН са Законът за личната помощ, предложение за въвеждане на медицинска мобилна помощ, Законът за висшето образование, Законът за радиото и телевизията и други. 

Как започнаха разговорите за правителство между БСП и ИТН? Четете ТУК. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика