Ивайло Калфин: Да не изчезнат някои социологически агенции след изборите

26236
Ивайло Калфин: Да не изчезнат някои социологически агенции след изборите
Снимка: АБВ

Нещо странно става със социологическите агенции. След предишните избори една социологическа агенция изчезна, сега може и същото да стане. Това го отдавам на желанието социологията да стане агитационен инструмент, заяви лидерът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин пред БНТ.

Не е нормално две агенции, правещи изследване една след друга, да дават разлики в пъти. А в Европа е друго – коментират се тези и тенденции, не се казва кой ще влезе и кой не, добави Калфин.

Румен Петков призова да кажем "не" на предателството

Бившият министър на вътрешните работи и член на АБВ Румен Петков направи обръщение към всички българи. "Скъпи приятели, обръщам се с о...

На въпрос дали трябва да се забрани един месец преди избори да има социологически проучвания, Калфин отговори, че това е малко крайно. Сега и в Гърция има скандал с една агенция – казва се, че прави внушения, посочи той.

От моите наблюдения се правят внушения от шефовете на социологическите агенции да не се гласува за малките партии. Почти нямаше дебат, няма мажоритарен вот, няма сблъсък на водачите на партиите и листите, съгласи се и Надежда Нейнски.

Беше зададен и въпрос дали не е твърде голям брой на можещите да гласуват според ГРАО – над 6 млн. души, Калфин отвърна, че не трябва да се забравят и гласуващите от чужбина.

Алтернативите се виждат, когато има сблъсък. Днес например трябваше да участва г-н Станишев в дебата, но него го няма. Европейските теми ги няма – създава се банков съюз, договарят се отношения в дългосрочен план между ЕС и САЩ, миграционната политика е проблем, подчерта Калфин.

Калфин: Няма как България да има успех в Европа, ако няма цел

Няма как България да има успех в Европа, ако няма цел. Това заяви в ефира на радио К2 водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Той ...

Разликата между Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер е една основна – ако Шулц е председател на ЕК, социалните фактори, както и безработицата, трябва са на равно ниво с фискалните мерки, заяви Калфин. Нейнски подчерта обаче, че следва държавата да създава условия за развитие на бизнеса, а не държавата да изземва функциите на частния сектор.

Европейският съюз дава инструменти, а не решения. Трябва да сме наясно къде отиваме, за да може ЕС да ни помогне. Не можем да се сърдим на ЕС, когато само усвояваме средства, а нищо не се случва, заяви Калфин.

Искам да напомня и че европейските националисти не приемат българските. Льо Пен например не прие „Атака”, каза Нейнски. Това е пример как дебатът в България е много изкривен – „Атака” не беше приета, защото защитава руските интереси в очите на европейските националисти.

Според Калфин едва ли ЕС ще стане нещо подобно на САЩ. Федерализъм не може да има, но може да има по-голяма роля на националните правителства с подкрепа на ЕС.

Георги Първанов: Партиите не предлагат нищо ново

Политическата система в България е в застой. Партиите не предлагат нищо ново, дългосрочната им визия за развитие на България е едва в р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика