Ивайло Мирчев: Под натовския камуфлаж на президента виждаме руската му рубашка

2497
Ивайло Мирчев: Под натовския камуфлаж на президента виждаме руската му рубашка
Снимка: Студио Actualno

“Президентът Радев беше избран като натовски генерал, а сега имаме президент, който си е свалил натовския камуфлаж и виждаме отдолу руската му рубашка.” Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в интервю за Би Ти Ви по повод критиките на държавния глава, че парламентът няма обществена легитимност да променя конституцията.  

Още: Ивайло Мирчев: БТР-ите не стават за охрана на границата, Радев ни изложи

Според Мирчев част от конституционните промени са насочени към ограничаване възможността на президента да преправя геополитическия курс на страната, а неговите служебни правителства да вземат дългосрочни решения, без да са упълномощени от никого и да носят отговорност. “България е парламентарна република и основните решения трябва да се вземат от парламента”, напомни политикът от “Да, България”.  

Сделката с "Боташ"

Като една от “най-големите бели” на президента и служебния му кабинет според Мирчев е била сделката с “Боташ”, защото за 13 години България трябва да плати 2,2 млрд. долара на Турция, без да има значение дали се пренася изобщо газ. “Едно служебно правителство взема решения за 2 месеца за 13 г. напред, без да носи отговорност за каквото и да е”, каза Мирчев. 

Още: Промените в Конституцията или нови избори: Говори Ивайло Мирчев

Депутатът даде още един пример за еднолично управление от президента - с назначаването на шефовете на спецслужбите. “Президентът се събужда една сутрин с идеята да смени шефа на ДАНС и със следобедното си кафе вече го е сменил - това не искаме да се случва повече”, каза Мирчев. И нарече напълно недопустимо поведението на сегашният ръководител на ДАНС, който си позволява да дава оценки за народните представители и партии. “Представете си шефа на ФБР да го направи в Конгреса - ще бъде сменен на секундата”, каза депутатът.

Според Мирчев в момента ДАНС не работи срещу руското влияние в България. “В момента дори се спират разследвания срещу руското влияние. Затова искаме да реформираме службите. Ще го видим, като променим конституцията”, каза той. 

Ротацията във властта

Политикът от ПП-ДБ заяви, че в парламентарната група не е обсъждан изобщо вариант друг освен Мария Габриел да бъде министър-председател след ротацията във властта напролет. Не се разглежда изобщо и въпросът за приемане на имигранти в замяна на пускането ни в Шенген за летищата, както настоява Австрия. По думите му, целта е да бъдем приети в Шенген по суша още през 2024 г. и за това трябва да имаме ясна дата още сега, при очакваното ни приемане във въздушния Шенген.  

Още: Ивайло Мирчев: Нямаме зависимост от Борисов и Пеевски, готови сме за нови избори

Приемането на промените в Конституцията трябва да приключи 4-5 дни преди Коледа, каза още Мирчев. И напомни, че президентът Радев още преди 2 години обяви, че има свой конституционен проект. “Но очевидно няма, нормално беше президентът да излезе и да каже - това са моите предложения, но вие не искате да ги приемете, щом не го прави, очевидно няма такива”, каза той. 

На въпрос дали ще има споразумение за назначенията в регулаторните органи, Мирчев отговори, че се готви механизъм за вземане на решенията, а не споразумение. “Слагат се имена на масата, прави се дълбочинна проверка, защото някой може да има корупционни зависимости, например. За нас е важно не да си сложим квоти за една или друга партия, а наистина да има селекция и регулаторите да работят. Когато те  функционират, работи бизнесът и държавата. В момента регулаторите са зависими от политици”, каза Мирчев. И обясни, че ролята на партиите в назначенията е в носенето на политическа отговорност: “Носейки отговорност пред гражданите, партиите могат да кажат - този става, този не. Аз например ако чуя, че някой си е взел апартамент за 30 000 лв. в центъра на София, а ще управлява например бюджет на здравната каса за 8 млрд. лв… И обратно, новият представител на държавата в “Лукойл” съвестно защитава интереса на държавата, не като предишния, който защитаваше руския интерес”. 

Военната помощ за Украйна

Мирчев заяви още, че не са договаряни нови пакети военна помощ за Украйна след гласуваните в края на миналата седмица. “Не съм голям фен на раздаването на оръжие, искам да си модернизираме армията и е обидно нашите военни да служат със старо съветско въоръжение. Не искам войната да дойде у нас, в момента Украйна се бие вместо нас, затова трябва да направим всичко възможно да им помогнем, за да защитим страната си. Защото искаме да живеем в нормален мирен свят и нападната страна да си върне териториите, а виновните да отидат на военен съд”, каза той. И добави, че до момента България е дарила на стойност няколко километра магистрала, а Украйна е купила въоръжение и боеприпаси за 5 млрд. лв. 

Още: Иво Мирчев: Борисов и Пеевски пазят вътрешния министър, нека е ясно чий е (СНИМКА)

Мирчев отхвърли обвиненията, че с даряването на стоте БТР-а на МВР се намалява боеспособността на българската армия. “Това е лъжа, че плуват, МВР имат 500 високопроходими машини, 8 от които верижни, включително амфибия. Не е отговорно президентът да използва опорки на “Възраждане” в мотивите за бронетранспортьорите”, каза Ивайло Мирчев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика