Иван Гешев се яви в парламента, забавлява се с изказванията на Бойко Рашков

23450
Иван Гешев се яви в парламента, забавлява се с изказванията на Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се появи изненадващо в Народното събрание, след като бе поканен на изслушване в правната комисия от 16.30 ч. по темата с полицейското насилие. Гешев не се появи вчера в комисията, която разследва полицейското насилие и подслушването. 

Гешев дойде в парламента с двете от заместничките си - Даниела Машева и Красимира Филипова. С тях беше и говорителката му Сийка Милева. Главният прокурор обясни, че е дошъл от уважение към парламента, макар че е бил поканен вчера.

Уважението между институциите означава да се даде разумен срок, добави той. И обясни, че е направил всичко възможно да се яви, защото бил доста далеч от София и можело и да не стигне. При това можело и да не е в страната, тъй като имал отложена командировка при колега от Балканския полуостров.

Шефът на НСО каза, че не е укривал записи за полицейско насилие

Началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев заяви, че не е укривал кадри или записи от полицейско насилие от миналогодишните гражданс...

"Всяко насилие е недопустимо", коментира Гешев записите от камери на Министерския съвет, които показаха полицейската бруталност срещу гражданите.

Главният прокурор обаче допълни, че не може да коментира нищо по същество и че в правовата държава всеки е невинен до доказване на противното. Остава неясно защо прокуратурата вече година не може да предаде на съд евентуалните виновници, за да има и окончателна присъда срещу тях, въпреки че днес главният прокурор призна, че е гледал записите.

За назначаването на един от ръководителите на полицаите-насилници на служба, който също е заснет да удря протестиращи, в звеното за охрана на съдебната власт, което е на негово подчинение, Иван Гешев каза, че специализираната прокуратура проверява случая.

Гешев обяви, че не иска да коментира изказвания на служебния вътрешен министър Бойко Рашков "от уважение към институциите". "Забавлявам се с неговите изявления", каза още Гешев и допълни, че се надява прокуратура и МВР да продължат да работят заедно и да си взаимодействат в рамките на своите функционални компетентности, защото войната между институциите, може да доведе само до бум на престъпността.

Николай Хаджигенов с нови разкрития за полицейско насилие от протестите миналата година

Тази снимка показахме днес в комисията момчето е на 18г. с размери 160см на 59кг. Изтръгнали са му лещите от очите носи 7 диоптъра и са...

Атакува пред Конституционния съд изслушването на главния прокурор

Преди да влезе в залата Гешев заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на член 24 от Правилника за дейността на Народното събрание, по силата на който той трябва да се явява през 3 месеца пред правната комисия 

Иван Гешев се обоснова със следните мотиви: 

"В българското Народно събрание може да бъде поканен българския главен прокурор от българското НС. Постоянните комисии, каквато е и правната комисия, осъществяват парламентарен контрол и по отношение на съдената власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото нееднократно конституционните съдии са посочили, че това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика