Изборите и Шенген са сред приоритетите на служебния външен министър

3183
Изборите и Шенген са сред приоритетите на служебния външен министър
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Изборите и Шенген са сред приоритетите на служебния външен министър. Това стана ясно от брифинга на Николай Милков по време на брифинг в Министерството на външните работи.

Стана ясно, че първият приоритет на Министерството на външните работи са изборите. "Това е безспорен приоритет, за който сме предупредили всички участващи в процеса, че нещата ще бъдат съвсем безкомпромисни.Тук не може да се допусне проблем, който да рефлектира върху начина на организацията на изборите така, че да се разреши на максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас", подчерта още служебният министър на външните работи.

"Като следващ приоритет следва да изтъкнем нашето конструктивно и активно участие в ЕС и в Атлантическия алианс, където трябва да бъдем не само лоялни, но проактивни, иновативни членове и участници, за да можем да решаваме въпросите, свързани с поредицата от кризи. Нашият глас ще бъде по-силен, когато той е част от общия европейски подход. Една силна и активна позиция на българския национален интерес в рамките на ЕС ще бъде критично важна в следващите месеци. Проблемът е, че събитията, които ни връхлитат и на които ние следва да отговаряме, не се съобразяват с факта, че България не е успяла да излъчи правителство", добави той. 

Милков коментира, че друг приоритет е Шенген. "По отношение на Шенген през септември предстои да направим презентация на това докъде сме стигнали с нашата подготовка. От повече от 10 години имаме становище на ЕК, според което България отговоря на техническите изисквания за присъединяване към Шенген", обърна внимание министърът. По думите му в момента целта е да се покаже направеното. Според него въпросът с Шенген е свързан да покажем нашата готовност, за да я затвърдим.

Сред приоритетите е и членството на България в ОИСР, като министърът коментира, че там се очертава да направим първоначално изявление, в което да дадем отношение по повод всички инструменти на организацията, свързани с нашето по-нататъшно присъединяване. Той коментира и отмененото решение на Министерски съвет по ОИСР, като уточни, че  става въпрос за чисто технически въпрос и смяна на имена. 

"Друг приоритет е Република Северна Македония. Тук идеята е да успеем да затвърдим и да не отстъпим в никакъв случай от постижението, което беше направено и пробивът, който беше постигнат в двустранните отношения. Не става въпрос за решен въпрос, а за разкриване на възможности за решаване на този въпрос", добави още той. Според него има риск от ерозиране на постигнато, ако не се възползваме от възможностите. Той отдаде заслуженото на предишното правителство, което не е абдикирало, както по думите му "много правителства" през последните 30 години. 

Стана ясно, че приоритет са като цяло и Балканите. Друг приоритет е стабилизирането на дипломатическата служба. 

"В стремежа ни да даваме приоритет на професионалното начало, на това да работи и говори с вас институцията, а не толкова министърът, ние не възнамеряваме да прикачим към заместник-министрите дирекции, чиято работа те да координират. Те ще ръководят министерството от гледна точка на приоритети, които минават през различни дирекции", каза още министърът. Той даде пример с темата з Република Северна Македония, която преминава през няколко дирекции. Милков обеща Министерство на външните работи да дава ежеседмични брифинги всеки четвъртък, като заместник-министър Константин Коджабашев ще е и говорител на министерството. Стана ясно, че в момента тече освобождаването му като посланик в Украйна. "Ние от предишното правителство запазваме длъжността на заместник-министър Велислава Петрова. Това го считайте, че е и оценка за нейната  работа. В този смисъл някакви хипотези или обвинения за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени поне що се отнася до Министерство на външните работи", каза Милков. 

Светлана Стойчева - Етрополски, която ще е  началник на кабинета на министъра, която увери, че той по същество няма да е политически, както и че всички лица в него ще бъдат дипломатически служители и няма да има външни лица. 

От своя страна Велислава Петрова коментира, че темите, с които ще се занимава, е продължаване на работата с Република Северна Македония.

"Основен приоритет е бъдещето членство на България в Шенген и всички етапи, през които предстои да преминем, за да може това да се случи. Трето, не на последно място, предстоящите етапи към ОИСР, добави Петрова. Тя добави, че ще се занимава с многостранната дипломация. 

Своите приоритети представи и другият заместник-министър Константин Коджабашев.

"Аз ще се явявам във функциите на говорител на Външно министерство. Като заместник-министър ще покривам терена на двустранните отношения с две изключения. Едното ще бъде в Югоизточна Европа, тъй като там водещ основен заместник-министър, ще бъде г-жа Петрова.Второто изключение ще бъдат европейските държави, тъй като те вървят ръка за ръка с отношенията с ЕС", добави Коджабашев. 

Още: Радев назначи служебен кабинет и насрочи избори

Иван Кондов от Министерство на външните работи обясни как върви подготовката за изборите извън страната. "От самото начало след като разбрахме, че ще се организират избори на 2 октомври Министерство на външните работи започна подготовката. Тя започна още на 3 август със създаването на работна група "Избори". Министерство на външните работи продължи работата по подготовката, като дадохме веднага указания на нашите задгранични представителства да поискат разрешението за провеждането на изборите в чужбина. Към днешна дата сме получили четири съгласия, между които Испания и Южна Африка. На 5 август ЦИК взе решение за условията и реда за образуване на избирателните секции, които ние веднага публикувахме на нашия сайт и на интернет страниците на нашите задгранични представителства. Беше приета и план сметката за разходите на изборите в чужбина", заяви Кондов. Стана ясно, че са предвидени малко над 7 млн. лв. Министерство на външните работи следи и обстановката по отношение на противоепидемични мерки.

Кондов обясни, че се очакват около 800 секции в чужбина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика