X
 
 

Излезе указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

965 2
Излезе указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
В Държавен вестник е публикуван президентският указ, с който Иван Гешев е назначен за главен прокурор. Това става три дни след като държавният глава Румен Радев обяви, че е подписал документа.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари, напомня БНР. Това би трябвало да е датата, от която ще започне седемгодишният мандат на Гешев.

"П" като Президент, "П" като Позор

"Начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не усп...

Цацаров е и кандидат за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), така че, ако бъде избран, което ще стане ясно в края на другата седмица, мандатът на новия главен прокурор ще започне по-рано.

Причината е, че ако Цацаров бъде избран за шеф КПКОНПИ, той ще изпадне в положение на несъвместимост и ще трябва в едномесечен срок да напусне прокуратурата. Това става с подаване на молба до ВСС, който след като се произнесе положително по нея, предлага на президента да освободи Сотир Цацаров като главен прокурор. И с публикуването на указа ще е възможно Иван Гешев да поеме функциите си на обвинител номер едно.

Прогнозите са, че ако Цацаров получи достатъчна подкрепа, може да предаде поста на Иван Гешев в навечерието на Коледните празници, съобщава още БНР.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...