Янаки Стоилов готов да оглави БСП и да консолидира лявото

16152
Янаки Стоилов готов да оглави БСП и да консолидира лявото
Снимка: БГНЕС

Янаки Стоилов е готов да оглави БСП и да консолидира лявото политическо пространство, защото усеща доверието на много социалисти. Той обаче не би се кандидатирал сам за наследник на Сергей Станишев. Това стана ясно от думите на самия "червен" депутат в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По-рано и останалите спрягани за евентуални бъдещи лидери - Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Илиана Йотова, декларираха готовност да заемат овакантения от Станишев лидерски пост.

Оставките в БСП не са фантастика - Янаки Стоилов вече не е зам.-председател на червената парламентарна група

Янаки Стоилов подаде оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. Това каза самият Стоилов от парламентарната три...

„За мен постовете не са самоцел и не водещ мотив за политически решения. Правилните идеи все пак не могат да се осъществят, ако не се прилагат от правилните хора”, заяви Стоилов в отговор на въпроса дали би застанал на лидерското място в левицата. Той беше категоричен: „Сам не се кандидатирам. Ако виждам, че партията има нужда да изрази позиции, да запази ролята си на фактор. Аз съм създал достатъчно доверие и, да, мога да контролирам лявото”.

Социалистът настоя: „Аз не съм от фаворитите на Станишев, но съм част от ръководството и нося своята отговорност. Трябва да се избира между концепции за бъдещето на партията и на страната”.

Според Стоилов в това управление се е видяло, че БСП не може да изпълнява функциите си на мандатоносител. В коментар за необходимите качества на бъдещия лидер той обясни: "Един от основните критерии за нов лидер, и аз отговарям на него, е независимост от корпоративни интереси, от чужди интереси или други лични причини. Един силен политик не трябва да е удобен за никого”.

Депутатът призна, че решението на Сергей Станишев да отстъпи от председателското място в БСП и да признае необходимостта от избор на нов лидер, е труден ход, особено преди предсрочни избори. „Партията трябва да бъде оставена да направи своя избор, да бъде консолидирана на ясна основа, а не просто да бъдат потушени междуличностни скандали”, коментира Янаки Стоилов.

Станишев опитва да прави незначителна рокада в БСП, смята Първанов

Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета заради проблемите в НЗОК. Припомняме обаче, че ние от АБВ предлагахме още преди КСНС при ...

Той потвърди, че следващият лидер ще бъде избран преди традиционния събор на левицата на Бузлуджа, а на въпрос дали ще се качи на върха на мотор, както прави Сергей Станишев, Стоилов отговори: „Да бъде на крилете на доверието на хората, транспортното средство няма значение.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика