Янаки Стоилов се обърна към Наказателния кодекс заради изгарянето на флага на БСП

21229
Янаки Стоилов се обърна към Наказателния кодекс заради изгарянето на флага на БСП
Снимка: БГНЕС

Искам да изразя позицията на нашата парламентартна за това, че ние не приемаме подобни актове, независимо дали те са насочени към българското, към европейското знаме, към символи на различни организации и политически партии. Това заяви в декларация на Коалиция за България в парламента зам.-председателят на БСП и депутат Янаки Стоилов по повод запаления партиен флаг на протеста пред президентството.

Стоилов изрази неодобрение и възмущението на червената парламентарна група , зад което "стои същото отношение на хилядите членове, симпатизанти и избиратели на БСП". Опитвам се да разсъждавам дали такъв акт на поведение може да има някакво оправдание. Връщам се в годините и си спомням за едно интересно решение през 90-те години на Американския върховен съд - на съд са изправени лица, които са запалили американския флаг. Тогава съдът с минимално мнозинство решава, че това действие само по себе си не е наказуемо, защото то изразява форма на свободата на мнение, а лицата, които са го направили са изразили своето критично отношение към тогавашното управление на страната, припомни Стоилов.

Встрани от юридическите аргументи искам да обърна внимание на това, че в България юридическите правила са различни. В Наказателния кодекс се съдържа дори състав, когато става дума за посегателство срещу националния флаг и други символи. Затова искам да изразя позицията на нашата ПГ, че ние не приемаме подобни актове. Защото такива стъпки обикновено са прелюдия към други по-съществени посегателства, някои от които достигат до застрашаване на правата на българските партии, каза Стоилов. Затова очаквам от представителите на всички политически партии в подходяща форма да намерят начин да изразят неодобрението си към подобни действия, защото по този начин се създава допълнително напрежение и се засяга честта и достойнството на хиляди български граждани, подчерта Стоилов.

Запалиха знамето на БСП пред президентството

Протестиращи подпалиха флага на БСП пред сградата на президентството. Първоначално те го хвърлиха на земята и започнаха да го тъпчат. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика